Αγορά ξηρού φορτίου: πρωταγωνιστούν τα μεγαλύτερα μεγέθη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά ξηρού φορτίου είδαμε να ξεκινά τη χρονιά θετικά ο γενικός δείκτης της ναυλαγοράς, BDI, καταγράφοντας ανοδική τάση την τελευταία εβδομάδα και να κλείνει στις 1606 μονάδες την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs.

Στην Ασία, η αγορά του ειρηνικού παρέμεινε δυνατή. Έτσι πολλοί πλοιοκτήτες προτίμησαν να παραμείνουν στην περιοχή αντί να μετακινηθούν δυτικά. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πού μπορεί να φτάσει η αγορά με την παρούσα ενισχυμένη ζήτηση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Έτσι, τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) κινήθηκαν στα 9-9,5$/tn, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Ατλαντικός είχε ένα υποτονικό ξεκίνημα, αλλά δεδομένου ότι ο ειρηνικός κινήθηκε σε καλά επίπεδα, κρατώντας αρκετά πλοία εκεί, και ότι οι μελλοντικές προβλέψεις (FFAs) είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί ώθηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην αγορά. Επίσης, ο αριθμός των μετακινούμενων πλοίων από την Ασία παραμένει περιορισμένος προσφέροντας αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Έτσι, οι ναύλοι για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα κινήθηκαν στα 17-17,5 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία κυμάνθηκαν στα $ 39-40 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 24-25 Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).

Σχετικά με τα Kamsarmaxes, ο Β. Ατλαντικός κινήθηκε ανοδικά με ικανοποιητικό όγκο φορτίων και μειωμένο αριθμό πλοίων. Η Βαλτική ξεκίνησε ήρεμα αλλά μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος με αρκετά κλεισίματα, τόσο προς την άλλη πλευρά του ατλαντικού, όσο και στην Ασία.

Και ο αμερικανικός κόλπος παρουσίασε κινητικότητα απορροφώντας πλοία από το Γιβραλτάρ. Η Λατινική Αμερική (ECSA) κινήθηκε με υψηλούς ρυθμούς, αφού η ζήτηση για φόρτωσης για τέλη του μήνα παρουσίασε έντονη αύξηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και η προσφορά χωρητικότητας και δεν μπορούσα να την καλύψει.

Έτσι οι πλοιοκτήτες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και αύξησαν τις απαιτήσεις τους. Οι ναύλοι για τα ταξίδια από τη Βραζιλία προς την Ασία έκλεισαν στα $ 14,5-16,5Κ/ημέρα +$ 450-650K BB , από την Ευρώπη προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 15,5-16,5Κ/ημέρα +$ 550-650K BB και από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την ίδια κατεύθυνση στα $ 21-22Κ /ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Eιρηνικός είχε ένα αργό ξεκίνημα, ωστόσο από την Τρίτη και μετά δέχτηκε ένα σπρώξιμο από την ξαφνική αύξηση των φορτίων. Έτσι συνεχίστηκε όλη η εβδομάδα και οι ναύλοι πήραν την ανηφόρα. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 11,5-12,5Κ /ημέρα.

Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη Ν.Α. Ασία η αγορά κράτησε τη θετική της πορεία, αφού τα φορτία από Αυστραλία και Ινδονησία τους συνέχισαν να στηρίζουν την αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής έφτασαν στα 12-13Κ/ημέρα. Βορειότερα, η από Ανατολή επέστρεψε πιο ενεργά μετά την περίοδο των εορτών, αφού παρατηρήθηκε μεγαλύτερος όγκος φορτίων, ενώ ενισχύθηκε το ενδιαφέρον για χρονοναυλώσεις έως και ένα έτος. Δεν αναμένεται να μεταβληθεί η εικόνα όσο πλησιάζουμε στην κινεζική Πρωτοχρονιά. Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC κινήθηκαν στα $ 9-10Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 7,5-8,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 4-5Κ/ημέρα.

Ο αραβικός κόλπος και η Δυτική Ινδία ήταν ιδιαίτερα ενεργοί, με αρκετά φορτία αλλά κυρίως μειωμένο αριθμό πλοίων. Επίσης, πολλοί ναυλωτές στράφηκαν σε απαιτήσεις περιόδου. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή αυξήθηκαν στα $ 13-14Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 12-13Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο στα $ 4,5-5,5Κ/ημέρα.

Στον Ατλαντικό, και ειδικά ο αμερικανικός κόλπος ξεκίνησε τη νέα χρονιά με θετικό πρόσημο, αφού παρατηρήθηκε σταθερότητα ή και άνοδος στις περισσότερες κατευθύνσεις. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια διατηρήθηκαν στα $ 20-21Κ/ημέρα και προς την Ασία αυξήθηκαν στα $ 24,5-25,5Κ /ημέρα.

Η περιοχή της ECSA διατήρησε τη δυναμικότητά της, καθώς ο αριθμός των μετακινούμενων πλοίων από την Αφρική παρέμεινε περιορισμένος και ο αριθμός των απαιτήσεων έμεινε σταθερός. Όμως, οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα υποχώρησαν στα $ 12-13/ημέρα + 200-300Κ$ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 12,5-13,5Κ/ημέρα (APS Recalada).

Η αγορά της Ευρώπης διατήρησε τη δυναμική της παρά τη μειωμένη ζήτηση, που παρατηρείται από τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Τα φορτία σκραπ στήριξαν την αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 17,5-18,5Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 16,5-17,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 19,5-20,5Κ /ημέρα. Η αγορά στη Μεσόγειο μπορεί να παρέμεινε ενεργή, ωστόσο οι ναύλοι βρέθηκαν υπό πίεση. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 19-20 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς τον Αμερικάνικο Κόλπο (USG) μειώθηκαν στα $ 8,5-9,5Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 10-11Κ/ημέρα.