Σταϊκούρας: Κοντά στο 10% η ύφεση για το 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κοντά στο 10% υπολογίζεται η ύφεση της οικονομίας για το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τόνισε ότι με βάση εκτιμήσεις, η ύφεση ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένονται τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν χρήματα για την στήριξη της οικονομίας και σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα ανανεώνονται από κοινοτικούς πόρους και τον δανεισμό από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη 41.4017 επιχειρήσεις και επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες .

Επανέλαβε επίσης ότι η επιστροφή του 50% για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο θα αρχίσει να πιστώνεται από την Δευτέρα, ενώ οι επιστροφές για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο καταβάλλεται προσπάθεια να δοθούν το Φεβρουάριο.