«Λέανδρος»: Σε κλοιό χιονιά η χώρα – Νέο κύμα την Δευτέρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Λέανδρος» με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τις χιονοπτώσεις ακόμα και στη Αττική, ενώ ένα νέο, τρίτο, κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» από τη Δευτέρα.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν από το πρωί πολλές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε: Περαία, Τρίλοφο, Αγία τριάδα, Ν. Επιβάτες και σε όλες τις γύρω περιοχές.

Στα λευκά έχει ντυθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, τη Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα.

Στην Αττική

Χιονίζει από το πρωί και στα ορεινά της Αττικής, σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Ροδόπολη, όπου η Αστυνομία έκλεισε ήδη δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Το μεσημέρι, έκλεισε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και η οδός Τατοϊου, δύο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα προς Κατσιμίδι. Στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζει από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που σχεδιάστηκε κατά την χθεσινή μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, εκτός από την Τατοΐου, από νωρίς το πρωί, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τυχόν ακινητοποίηση αυτοκινήτων και να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι (67.655 χιλιομετρική θέση).

Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, οδικής βοήθειας και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, έκλεισε η κυκλοφορία και στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, την λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στην λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα, από το ύψος τελευταίας ταβέρνας.

Χιονοπτώσεις και παγετός

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά έως τη νύχτα του Σαββάτου 16/1 προς Κυριακή 17/1. Βροχοπτώσεις αναμένονται στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Από το πρωί της Κυριακής 17/1 τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Αιγαίο, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στη Θράκη. Στην Αττική οι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά και οι βροχοπτώσεις και το χιονόνερο στα πεδινά θα συνεχιστούν έως τις πρώτες ώρες της Κυριακής 17/1. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 16/1 έως το πρωί της Κυριακής 17/1. Με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση της χιονόπτωσης.

Πότε και πού θα πέσουν χιόνια στην Αττική

Χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ενώ τρίτο κύμα αναμένεται από τη Δευτέρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος τονίζει ότι είναι σε εξέλιξη το κύμα χιονιά που σαρώνει τη χώρα μας από τα βόρεια προς τα νότια. Το δεύτερο από τα τρία συνολικά κύματα κακοκαιρίας που αναμένουμε μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο οργανώθηκε στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και βάθυνε καθώς αυτό μετατοπίστηκε προς τη χώρα μας ενώ σιγά σιγά αρχίζει και εισέρχεται στο Αιγαίο.

Καθώς θα περνούν οι ώρες οι χιονοπτώσεις σιγά σιγά θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Έτσι λοιπόν μέχρι και το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν τμήματα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την Εύβοια, την κεντρική και κυρίως ανατολική Στερεά, την βορειοανατολική Πελοπόννησο και πιθανόν τμήματα των Κυκλάδων και του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Από τα ξημερώματα της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, το Αιγαίο (κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα) όπως επίσης και τα ορεινά πιθανόν ημιορεινά της Κρήτης.

Πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και στο νομό Αττικής μέχρι και αύριο το πρωί ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν πρόσκαιρα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Θεσσαλονίκη μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες οπότε και θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά και νότια για να σταματήσουν μέχρι το ξημέρωμα αύριο.

Νέο ισχυρό κύμα από τη Δευτέρα

Όπως έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες, αναμένουμε και τρίτο κύμα κακοκαιρίας την Δευτέρα που ίσως είναι και το ισχυρότερο. Το κύμα αυτό θα αφορά περιοχές από Θεσσαλία και πιο νότια με την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη να βρίσκονται στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων.
Το τρίτο αυτό κύμα θα είναι και πάλι αποτέλεσμα ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι από τις ακτές της δυτικής Ιταλίας και θα ακολουθήσει μια πιο νότια τροχιά σε σχέση με αυτό που μας απασχολεί τώρα και αυτός είναι και ο λόγος που θα επηρεαστεί από έντονα φαινόμενα και η Κρήτη με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέσα στην Δευτέρα σε Πελοπόννησο, Στερεά και Εύβοια και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα.