Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμφισβήτητα δέχτηκε ο τουρισμός από την πανδημία, καθώς διαπιστώνεται ότι η πτώση στο τζίρο
των ελληνικών ξενοδοχείων το 2020, έφθασε στο -78%, τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Οι απαντήσεις ξεπέρασαν τις 1300 και αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της έρευνας του ΙΤΕΠ, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός επεσήμανε ότι πρακτικά δεν γίνεται να υπάρξουν προβλέψεις για το 2021 δεδομένων των πολλών αστάθμητων παραγόντων που υπάρχουν για τη φετινή χρονιά.
Αν και το α’ εξάμηνο φαίνεται πως οι τουριστικές επιδόσεις δείχνουν να κινούνται σε επίπεδα ανάλογα με το 2020. Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
– Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
-Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
-Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019. Σημειωτέον πάντως πως η μέση πληρότητα Ιουλίου ‐Σεπτεμβρίου στα ξενοδοχεία που άνοιξαν έφθασε στο 41,0%.
-Η μέση τιμή δωματίου παρουσίασε σχετικά μικρότερη πτώση καθώς ήταν στο -16% τον Αύγουστο στα 84 ευρώ (από 100 ευρώ) και στο -11,4% τον Σεπτέμβριο στα 70 ευρώ (από 79 ευρώ).
-Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019 περίπου στα 1,8 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ το 2019.