Έκκληση από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για τον εμβολιασμό των ναυτικών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις να τεθούν οι ναυτικοί στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού απευθύνει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΙCS), ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της «κρίσης αλλαγής πληρώματος» του 2020.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο ζητά από τις κυβερνήσεις, να αναγνωρίσουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ναυτικοί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να λάβουν σοβαρά υπόψην την κρίση αλλαγής του πληρώματος, καθώς οι ναυτικοί επηρεάζονται σημαντικά από αυτή την κατάσταση.

Οι σχετικοί με το COVID-19 περιορισμοί έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να υπερβούν τις συμβάσεις τους, ενώ έκδηλες είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων, την κόπωση του πληρώματος και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων του COVID-19 στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει σε αυστηρότερους περιορισμούς αλλαγής πληρώματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Φιλιππίνες, για παράδειγμα, επέκτειναν την προσωρινή απαγόρευση αλλαγής πληρώματος σε 35 χώρες, εμποδίζοντας τους αλλοδαπούς ναυτικούς να αποβιβαστούν σε λιμάνια των Φιλιππίνων.

Tο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αμερική, και οι ΗΠΑ έχει επίσης δυσκολέψει τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα.

Το Επιμελητήριο ζητά την ανάληψη δράσης και την έμπρακτή υποστήριξη στους ναυτικούς. Η πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους ναυτικούς και τα σαφή πρωτόκολλα «διαβατηρίου εμβολίου» σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης για το θέμα των εμβολιασμών των ναυτικών είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τους ανθρώπους της, τους ναυτικούς και είχε απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θεωρήσουν τους ναυτικούς «απαραίτητους» εργαζόμενους, με σκοπό να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους.