Ξεπέρασαν τις 725.000 οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρεκόρ αιτήσεων καταγράφεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 λίγες ώρες πριν κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καθώς όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία αυτή την φορά η αύξηση των αιτήσεων ξεπερνά το 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό που είχε υποβληθεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Σε απόλυτα νούμερα τώρα έχουν υποβληθεί 725.670 αιτήσεις έναντι 450.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί την προηγούμενη φορά.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται η ΑΑΔΕ να αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία των αιτήσεων με τους τζίρους που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο αλγόριθμος με τον οποίον θα επιλεγούν οι δικαιούχοι και θα καθοριστεί το ύψος του δανείου που θα λάβει κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας, με την διευκρίνηση πως δεν θα ενισχυθούν όλοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις.

Το σύστημα αναμένεται να κόψει πολλούς που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ ο αλγόριθμος θα ενσωματώνει τα ποσά που έλαβαν οι δικαιούχοι με τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο όριο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myBusisnessSupport μέσο της οποίας οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδεχθούν το ποσό του κρατικού δανείου που θα λάβουν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη και από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ανοίξει τον Μάρτιο και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες παρέμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.