Λαγκάρντ: Οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί εξαιτίας της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες σε επίπεδο Ευρωζώνης και σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση στη νομισματική της πολιτική με στόχο τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%, μεσοπρόθεσμα.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκαρντ ανέφερε ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των μολύνσεων, περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προειδοποίησε ότι ο τομέας των υπηρεσιών κυρίως γνωρίζει μεγάλη μείωση της δραστηριότητας λόγω των νέων περιορισμών, ενώ και η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα γνωρίζει πιέσεις, αν και ο κλάδος εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις υπηρεσίες.

Συνολικά πάντως η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, ενώ οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί.

Για τον πληθωρισμό επανέλαβε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει ότι θα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με τους στόχους της.