fbpx
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Στον πάγο η εστίαση – Προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια δίνει η κυβέρνηση

Καθυστερεί καθώς φαίνεται το άνοιγμα της εστίασης καθώς όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτεραιότητα δίνεται σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Στον πάγο μπαίνει προς ώρας το άνοιγμα της εστίασης και λοιπών δραστηριοτήτων καθώς όπως ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.

Ενδεικτικά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για βήμα-βήμα επιστροφή στην κανονικότητα είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα προς αυτό που λέμε, μερική κανονικότητα. Επαναλειτουργούν βαθμίδες εκπαίδευσης, άνοιξε το λιανεμπόριο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν γενικοί περιορισμοί, αλλά και τοπικές παρεμβάσεις σε περιοχές όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εστίες έξαρσης του ιού. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις ενέργειες για τις επόμενες».

«Επόμενη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Πρόωρη η συζήτηση για την εστίαση

Είναι πρόωρη η συζήτηση για την εστίαση και όταν ανοίξει θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον Alpha 98,.

«Όταν με το καλό ανοίξει η εστίαση, σίγουρα θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, δεν θα αφορά τους εσωτερικούς. Είναι πρόωρη η συζήτηση. Χθες είχα δίωρη συζήτηση τους φορείς του κλάδου. Η άποψη των περισσοτέρων δεν είναι να ανοίξουν τον Φεβρουάριο, ούτως ή άλλως», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στα χιονοδρομικά κέντρα, τόνισε το πρωί είχε σύσκεψη με τους φορείς των κέντρων και τόνισε: «Να μην υπάρχει κανιβαλισμός για το γεγονός ότι είναι προτεραιότητα τα χιονοδρομικά κέντρα. Έχει μια ιδιομορφία ο χειμερινός τουρισμός. Είναι ο μοναδικός κλάδος που χάνει όλη την περίοδο, αν δεν ανοίξει. Πέρυσι είχαν την ατυχία στην αρχή της σεζόν να μην υπάρχει χιόνι και στη συνέχεια ήρθε η πρώτη καραντίνα. Κινδυνεύουν με μεγάλη οικονομική καταστροφή. Το τι θα γίνει, θα δούμε».

Τι γίνεται με τα σχολεία

Με βάση τις μέχρι στιγμής συζητήσεις, η 1η Φεβρουαρίου είναι ο ορίζοντας για την επόμενη φάση, με κυρίαρχη προτεραιότητα να λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» έχει τεθεί οριστικά εκτός κάδρου το σενάριο επαναφοράς μόνο της Γ’ Λυκείου στις 25 Ιανουαρίου και σε δεύτερο στάδιο των υπόλοιπων τάξεων, αφού επιδιώκεται η ταυτόχρονη εκκίνηση για όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου θα περιμένει το σινιάλο της επιστημονικής επιτροπής προσεχώς, ωστόσο είναι σίγουρο ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί θα θέλουν προηγουμένως να έχουν μια πρώτη ασφαλή αποτίμηση και από τη λειτουργία της αγοράς, πράγμα αδύνατον στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ακόμα περισσότερο αργεί το σχέδιο για τα εστιατόρια, που μένουν με κατεβασμένα ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου και – με τα σημερινά δεδομένα – δεν προδιαγράφονται κινήσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Στην τελική φάση εντάσσονται προφανώς τα μπαρ και γενικώς η διασκέδαση, για τα οποία δεν γίνεται προς το παρόν κουβέντα. Στην εστίαση, σύμφωνα με τις σχετικές προαναγγελίες, το πρώτο βήμα απελευθέρωσης, όποτε κι αν αποφασιστεί, θα αφορά αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους (με χρήση θερμαντικών σωμάτων) και θα συνοδεύεται από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως αποφασίστηκε για το λιανεμπόριο. Ουδεμία σκέψη υπάρχει άλλωστε μέχρι στιγμής για απόσυρση μέτρων όπως τα SMS κυκλοφορίας και η νυχτερινή απαγόρευση. Η ιδέα πάντως για άνοιγμα της εστίασης μόνο με τους εξωτερικούς χώρους απορρίφθηκε από τον Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων.

«Η πρόταση είναι όταν θα ανοίξει η εστίαση πρέπει να ανοίξει κανονικά. Δεν μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους μόνο. Πρέπει να δουλέψει ενιαία», σημείωσε μιλώντας στον Alpha 98,9.

Οι μετακινήσεις

Για το πότε θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει από νομό σε νομό κλήθηκε να απαντήσει ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ειδικότερα, μιλώντας στον Alpha 98,9 σημείωσε: «Κοιτάχτε να δείτε. Αυτό το θέμα να σας πω ειλικρινώς η άποψή μου είναι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί μία επιδημιολογική κατάσταση ας πούμε θετική, καλή αλλά και οριζοντίως. Δηλαδή, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Αν έχουμε κόκκινες περιοχές οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα. Βλέπω ότι και στις κόκκινες περιοχές βελτιώθηκαν τα πράγματα τελευταία. (…) Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα των μετακινήσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ