Επίδομα 400 ευρώ θα λάβουν οι επιστήμονες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την καταβολή επιδόματος 400 ευρώ στους αυταπασχολούμενους, αποφάσισε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

Πρόκειται για τους κλάδους γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων και γεωτεχνικών, οι οποίοι θα ωφεληθούν από το επίδομα, το που θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα. Το σχετικό επίδομα, το οποίο θα καλυφθεί με κονδύλια από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, ψηφίστηκε στο τέλος του περασμένου έτους σε νομοσχέδιο που είχε περάσει ο προηγούμενος Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Ωστόσο, τρία κριτήρια, θα ληφθούν υπόψην.

Το πρώτο κριτήριο θα είναι το ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν πέρσι (για το 2019), η μείωση τζίρου κατά τους μήνες της πανδημίας, αλλά και η ηλικία τους.

Σύμφωνα, με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας :

– Η “στόχευση του μέτρου” θα αφορά ” στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα)”.

– “Θα τεθεί “πλαφόν” στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020″

– “Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019”.

Στο τεχνικό σκέλος της καταβολής του επιδόματος των 400 ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται πως “για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ””.

Επίσης επισημαίνεται πως “για να γίνει αυτή αποδεκτή” η αίτηση “θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)”.

Έπειτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, “θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που προβλέπεται στον ν. 3986/2011.

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνεται πως “θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων”.