Γεραπετρίτης για άνοιγμα της χώρας: Η κυβέρνηση θα παίρνει πάντοτε λελογισμένο ρίσκο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παίρνει πάντοτε λελογισμένο ρίσκο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων στη χώρα αλλά και την επανεκκίνηση γυμνασίων και λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση.

«Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.

Ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι πολύ λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, και όσα έχουν εμφανιστεί είναι στεγανοποιημένα.

«Με φειδώ θα ανοίγουμε σταδιακά»

Σε ό,τι άφορα το άνοιγμα δραστηριοτήτων, και στον απόηχο της επαναλειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίρνει πάντοτε λελογισμένο ρίσκο. «Με μεγάλη φειδώ θα ανοίγουμε σταδιακά,  θα μετράμε και θα αξιολογούμε τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα της μεταπολίτευσης. «Το 95% των πολιτών εμφανίζονται και κάνουν το εμβόλιο» σημείωσε. «Αναμένουμε τέλος του μήνα την έγκριση του ευρωπαϊκού εμβολίου AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εφόσον υπάρχει κανονική ροή παραγωγής έως τον Απρίλιο θα έχουμε λάβει ένα μεγάλο αριθμό δόσεων. Θα κάνουμε τα εμβόλια αναλόγως των παρτίδων που παίρνουμε, διασφαλίζοντας τις δεύτερες δόσεις… Ήδη σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα 80 έως 85 ετών, νομίζω το σύστημα λειτουργεί πολύ ομαλά, και θα έχουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε» επισήμανε. «Έχουμε ξεπεράσει τα 400.000 εμβόλια» πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Επιχειρήσεις – Εργαζόμενοι

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κυβερνητική πρόθεση είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για όσο απαιτηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών. «Έχουμε πλέγμα προστασίας που όμοιο του δεν έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Εμείς δεν επιλέξαμε αναπληρώσεις μισθών σε ποσοστό του μισθού, αλλά οριζόντια στήριξη με συγκεκριμένο ποσό ανεξαρτήτως μισθού, ώστε να ενισχυθούν εκείνοι με τους χαμηλότερους μισθούς. Έτσι η Ελλάδα είχε θετικό ισοζύγιο εργασίας εν μέσω πανδημίας» τόνισε. «Οι αναστολές δίνονται επί τη βάσει της διατήρησης θέσης» δήλωσε. «Έχουμε ευαισθησία για τη στήριξη των ΑμεΑ και θα το αποδεικνύουμε καθημερινά» σημείωσε παράλληλα.