10ετές ομόλογο: Πάνω από τα 24 δισ. ευρώ ήδη οι προσφορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μεγάλη ζήτηση δέχτηκε το νέο 10ετές ομόλογο, με λήξη 18 Ιουνίου 2031, το πρώτο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο για φέτος.

Η ζήτηση ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (-0.21 μ.β περίπου), στην συνέχεια υποχώρησε στις 105 μ.β συν το mid swap δηλαδή στην περιοχή του 0,84%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο 0,75%, το οποίο και θα αποτελέσει το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Σημειώνεται πως την έκδοση του νέου 10ετούς “τρέχουν” πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB- , BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πολύ λίγες χώρες που δεν αύξησαν σημαντικά τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες το 2020 και αυτό οφείλεται ολοκληρωτικά στην ΕΚΤ και το πρόγραμμα PEPP.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ και φέτος είναι να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε να ξαναχτίσει την καμπύλη ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και να κάνει τους ελληνικούς τίτλους πιο ελκυστικούς στην επενδυτική κοινότητα.