Νέα σενάρια πυροδότησε το άλμα των κρουσμάτων, με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων. «Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.
Όπως είπε, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.
Όπως επίσης εξήγησε ο κ.Δημόπουλος, ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας». σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν κατά την τελευταία επιδημιολγική έκθεση του ΕΟΔΥ, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια και μόνο ημέρα. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης”, είπε χαρακτηριστικά.