Χατζηδάκης: Άμεση προσωρινή σύνταξη για όσους έχουν κάνει αίτηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ειδική αναφορά στις εκκρεμείς συντάξεις έκανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από την προηγουμένη διοίκηση του υπουργείου και από ην διοίκηση του ΕΦΚΑ και όπως είπε προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ.

Τόνισε πως έχει δημιουργηθεί μια oμάδα έργου με προτζεκτ μάνατζερ και μαζί με την διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα, τόνισε.

Στόχος όπως είπε είναι “να ανακουφίσουμε αμέσως τον κόσμο” και αποκάλυψε πως “για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη και είναι πάνω από 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη της εθνικής σύνταξης με βάσει τα χρονιά που έχουν δουλέψει”.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν πως η ρύθμιση αυτή θα αφορά όλους όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν κάνει αίτηση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr. Επίσης θα αφορά και τους ανάπηρους.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, “η κυβέρνηση και ο προηγούμενος υπουργός κινήθηκαν ταχύτατα και έχουν υιοθετηθεί προγράμματα για την στήριξη των επιχειρήσεων και τον εργαζομένων”, επισημαίνοντας ότι η δαπάνη για αυτά τα προγράμματα είναι 3,5 δισ. ευρώ.

“Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έδρασε αμέσως και η ανεργία παρέμεινε στις τάξεις του 16 % περίπου”, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε πως “είμαστε σε άγνωστο πεδίο λόγω της πανδημίας, βλέπουμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι καταρτίζεται ένα κυβερνητικό σχέδιο για την εποχή μετά την “αποσωλήνωση” της οικονομίας “για να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα το μέγιστο δυνατόν”, είπε, τονίζοντας πως “θα δώσουμε έμφαση στα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ώστε να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι”, ενώ όπως ανέφερε θα δοθεί και έμφαση στα ψηφιακά προγράμματα.