ΗΠΑ: Κοινό μέτωπο απέναντι στα επενδυτικά ταμεία της Wall Street και τις πλατφόρμες συναλλαγών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας έως τις ρυθμιστικές αρχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, εξαπολύθηκαν χθες επιθέσεις απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά ταμεία της Wall Street και τις πλατφόρμες συναλλαγών, με την υποψία ότι ήθελαν να χειραγωγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω περιορισμών σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Σε μια αιχμηρή ανακοίνωση, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ζήτησε από αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων από τις πλατφόρμες συναλλαγών Robinhood και TD Ameritrade, εξηγήσεις για τους περιορισμούς που επέβαλαν στις συναλλαγές μετοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικών αγορών τις τελευταίες ημέρες.

«Οι μεγάλες εταιρείες της της Wall Street δεν μπορούν να περιορίζουν την πρόσβαση του κοινού στην ελεύθερη αγορά ούτε θα πρέπει να λογοκρίνουν τη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως εάν αυτό είναι προς το δικό τους όφελος», δήλωσε ο Κεν Πάξτον.

«Αυτός ο προφανής συντονισμός ανάμεσα σε ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), πλατφόρμες συναλλαγών και διακομιστές Διαδικτύου (web servers) για να διακόψουν τις απειλές προς την κυριαρχία τους στην αγορά είναι σκανδαλωδώς πρωτοφανής και άδικος. Βρωμάει διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η SEC, είχε ήδη ανακοινώσε νωρίτερα ότι «παρακολουθεί και αξιολογεί τη σχεδόν ακραία μεταβλητότητα στην τιμή ορισμένων μετοχών», ύστερα από τη φρενίτιδα στη Wall Street για τίτλους όπως της GameStop ή της αλυσίδας κινηματογράφων AMC. Η SEC έχει δεσμευθεί να ενεργεί προκειμένου «να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές όταν τα γεγονότα δείχνουν καταχρηστική ή χειριστική χρηματιστηριακή δραστηριότητα που απαγορεύεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία κινητών αξιών».

Από τη βουλευτίνα των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, που την Πέμπτη το βράδυ διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα αυτό στην πλατφόρμα Twitch, έως τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, αρκετοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μαξίν Γουότερς ανακοίνωσε την Πέμπτη κοινοβουλευτική ακρόαση, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, για την στάση «αρπακτικού» των hedge funds.

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η μετοχή της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop γνώρισε απίστευτη άνοδο στη Wall Street. Η τιμή της αυξήθηκε απότομα όταν μια στρατιά μικροεπενδυτών, που χρησιμοποιούσαν ένα φόρουμ στον ιστότοπο Reddit, αποφάσισε να αγοράσει μαζικά τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων με βιντεοπαιχνίδια. Αυτοί βρέθηκαν τότε σε μια μάχη απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά ταμεία, που στοιχημάτιζαν σε πτώση της τιμής της μετοχής της προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Η άνοδος της GameStop ανάγκασε τα επενδυτικά ταμεία να επαναγοράσουν σε υψηλή τιμή τις μετοχές που είχαν πουλήσει προκειμένου να περιορίσουν τη δική τους ζημιά.

Οι διακυμάνσεις αυτές οδήγησαν πολλούς brokers μεταξύ των οποίων και τη δημοφιλή εφαρμογή Robinhood, να περιορίσουν τις συναλλαγές σε μια σειρά από μετοχές που θεωρήθηκαν ότι η τιμή τους κατέγραφε υπερβολικές μεταβολές.

Ωστόσο μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η κίνηση αυτή, η πλατφόρμα ανακοίνωσε «περιορισμένη επανέναρξη των αγορών αυτών των τίτλων» από χθες. Συνεχίζουν να ισχύουν, ωστόσο, πολλοί περιορισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ