Η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” και απολογισμός του 2020 για τον Λιμένα Ελευσίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Σε ρότα εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας έχει μπει από το 2020 ο Λιμένας Ελευσίνας, το μεγαλύτερο δημόσιο εμπορικό λιμάνι της Αττικής στη διακίνηση χύδην φορτίου, χαράσσοντας νέους θαλάσσιους δρόμους.

Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ και σε συνεργασία την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα- “ELEUSIS 2023” σχεδιάζεται η χάραξη της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού”, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τον Πειραιά μέσω πλοιαρίων που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης των επισκεπτών στον ιστορικό όρμο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ελευσίνας-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας 2023.

Το project “Θαλάσσια Ιερά Οδός” οφείλεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ Απόστολο Καμαρινάκη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μιχαήλ Μαρμαρινό έθεσε τη βάση για την υλοποίηση μία πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, που σκοπό έχει την θέσπιση μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής σε συνέχεια της αρχαίας Ιεράς Οδού της ξηράς.

Ο Απόστολος Καμαρινάκης, Υποναύαρχο ΛΣ (εα) – Πολιτικός Μηχανικός, βρίσκεται στο “τιμόνι” του Ο.Λ.Ε. ΑΕ από τις 17 Οκτωβρίου 2019.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο της θάλασσας που γνωρίζει από λιμάνια κι έχει υπηρετήσει σε θέσεις -κλειδιά καθώς έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων.
Οι άνθρωποι στο χώρο της Ναυτιλίας τον γνωρίζουν καλά. Όπως γνωρίζουν ότι βασική αρχή του κ. Καμαρινάκη είναι πως “τα λιμάνια πρέπει να είναι τόποι εργασίας, ευημερίας και ευτυχίας”.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στον Ο.Λ.Ε. ΑΕ μέχρι σήμερα, ο κ. Καμαρινάκης έχει αποδείξει με το έργο του ότι προσεγγίζει ολιστικά όλες τις δραστηριότητες που ανήκουν στον χώρο ευθύνης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, επιδιώκοντας να συγκεράσει την εμπορική λειτουργία του Λιμένα Ελευσίνας με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και oικονομίας.

Βάσεις ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού στο Λιμένα Ελευσίνας

Οι προκλήσεις για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής σε συνδυασμό με το λιμάνι της είναι πολλές. Σημειωτέον ότι ο Λιμένας Ελευσίνας διακρίνεται για την κομβική γεωγραφική του θέση (είναι επίνειο του Θριάσιου πεδίου όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες βιομηχανές και βρίσκεται πλάι στο σιδηροδρομικό και εθνικό οδικό δίκτυο) και τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Αν και ο δρόμος προς την ανάπτυξη του Λιμένα της Ελευσίνας είναι μακρύς, οι βάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης έχουν ήδη μπει από το 2020- την πρώτη χρονιά κατά την οποία ο κ. Καμαρινάκης είχε την ευθύνη του Ο.Λ.Ε. ΑΕ- παρά τις δυσκολίες, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για το 2020 καταγράφονται τα εξής:

• COVID-19: Σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ. Εν μέσω πανδημίας ο Λιμένας της Ελευσίνας συνέχισε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι σε πλήρη λειτουργία για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και την εξυπηρέτηση της ναυτιλιακής και εμπορικής κίνησης.

• Σημαντική αύξηση εσόδων για το Λιμένα Ελευσίνας. Τα έσοδα του Ο.Λ.Ε. ΑΕ παρουσίασαν αύξηση 28% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους 2020 (Ιανουάριος-Απρίλιος) σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στην εμπορική χρήση του Λιμένα Ελευσίνας καθώς η εμπορευματική κίνηση σημείωσε άνοδο κατά 30%.

• Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες στο Λιμένα Ελευσίνας για την εξυπηρέτηση της αγοράς στη διακίνηση χύδην φορτίων μετά την έναρξη του εμβληματικού έργου στο Ελληνικό. Σήμερα ο εμπορικός Λιμένας της Ελευσίνας διαθέτει τις υποδομές και την κατάλληλη τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθεί στην επικείμενη αύξηση του όγκου εργασιών φορτοεκφόρτωσης οικοδομικών υλικών.
Δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

• Απομάκρυνση ναυαγίων και επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων. Απομακρύνθηκαν οριστικά από την θάλασσα της Ελευσίνας 8 ναυάγια και επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία. Ανελκύστηκαν ακόμη 3 ναυάγια που θα απομακρυνθούν προσεχώς. Σημειώνεται ότι από το 2009 δεν είχε απομακρυνθεί κανένα ναυάγιο από την περιοχή.

• Συγκρότηση Επιτροπής Τεχνικών Συμβούλων του ΟΛΕ ΑΕ για την ανέλκυση επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων. Απαρτίζεται από ανωτάτου κύρους ειδικούς με εξειδικευμένη κατάρτιση σε θέματα ναυτικής τεχνολογίας και θαλασσίων μεταφορών. Τους κ.κ. Μιχαήλ Μαντζαφό, Διπλ/χο Μηχανολόγο-Μηχανικό, Τεχνικό Σύμβουλο Ναυτιλιακών Θεμάτων Hellenic LLOYD’S/LLOYD’S Register Group και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, Γρηγόρη Γρηγορόπουλο, Καθηγητή ΕΜΠ, Κοσμήτορα Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων-Μηχανικών ΕΜΠ, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ναυτικής & Θαλάσσιας Υδροδυναμικής του ΕΜΠ, και Νικόλαο Βεντίκο, Αναπλ. Καθηγητή Ναυπηγών Μηχανολόγων-Μηχανικών ΕΜΠ, Διευθυντή του Τομέα Μελέτης Πλοίου και Θαλασσίων Μεταφορών, ειδικό σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και εκτίμησης κινδύνου. Προφέρουν το έργο τους αδαπάνως.

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της εικόνας του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας

• Ανακαίνιση δύο κτηρίων του Ο.Λ.Ε. ΑΕ στην Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας, που επί σειρά ετών ήταν εγκαταλελειμμένα και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης. Πρόκειται για τον πέτρινο οικίσκο στη θέση πρώην “Φωνιάς” και το κτήριο στην είσοδο της προβλήτας της πρώην Αμερικανικής Βάσης. Σήμερα τα δύο κτήρια αποτελούν σημεία αναφοράς στην παραλία της Ελευσίνας.

• Ενεργειακή αναβάθμσιση-“Πράσινο” το παραλιακό μέτωπο Ελευσίνας. Αλλαγή στον ηλεκτροφωτισμό με σύγχρονους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED για ασφαλέστερη διέλευση των κάτοικων και ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής. Παράλληλα, έγιναν τεχνικές εργασίες σε σημεία της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, όπου δεν υπήρχε η δέουσα επάρκεια φωτισμού.

• Εργασίες καθαριότητας στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας. Εντατικές και συντονισμένες ενέργειες καθαριότητας (απολυμάνσεις, καθαρισμοί, μυοκτονίες, απεντομώσεις, κοπή ξερών χόρτων) σε όλα τα σημεία της ΧΖΛ και των κοινόχρηστων χώρων σε όλους τους Δήμους, αρμοδιότητάς του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

Δράσεις εξωστρέφειας και CSR – Ένα λιμάνι ανοιχτό στην κοινωνία και τον πολιτισμό

• Μνημόνιο Συνεργασίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας- “ELEUSIS 2023”. Επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των δύο φορέων σε θέματα Πολιτισμού για τη φιλοξενία των εορταστικών εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης- 2023 σε χώρους της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος και τη χάραξη της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού”.

• Μνημόνιο Συνεργασίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ – Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σε θέματα εκπαίδευσης στη διαχείριση λιμένων με μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών του Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του Λιμένος Ελευσίνας. Η συνεργασία αναβαθμίζει το λιμάνι σε κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

• Παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος (ΧΖΛ) στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σημεία που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για λιμενικές εργασίες και δεν εντάσσονται στα σχέδια ανάπτυξης του Λιμένα, παραχωρήθηκαν για κοινόχρηστο και κοινωφελή σκοπό στους Δήμους Ελευσίνας, Μεγαρέων και Ασπροπύργου, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

• Χώρος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος στη Νέα Πέραμο Μεγάρων αποδίδεται για δωρεάν χρήση πάρκινγκ 84 θέσεων για την διευκόλυνση της πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στο λιμένα της περιοχής.

Δράσεις εκσυγχρονισμού υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία Ο.Λ.Ε. ΑΕ

• Συμβούλιο Χρηστών Λιμένα Ελευσίνας. Συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά τα μέλη του Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε τον Ιανουάριο 2021 με αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα.

• Κώδικας ISPS- Προτεραιότητα στην ασφάλεια. Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε ο Διεθνής Κώδικας Ασφάλειας Λιμένων & Πλοίων ISPS (ISPS code) για ένα ασφαλές περιβάλλον στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις της Ελευσίνας.

• Εκσυγχρονισμός του συστήματος μηχανοργάνωσης. Σε εφαρμογή τέθηκε εξελιγμένο μηχανογραφικό σύστημα για την καταγραφή στοιχείων όλων των πλοίων που ελλιμενίζονται στη θαλάσσια ζώνη της αρμοδιότητας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

• Πιστοποίηση Ο.Λ.Ε. ΑΕ κατά το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ISO/IEC 27001:2013 για την ασφάλεια και προστασία των ψηφιακών δεδομένων. Κατατάσσει τον Λιμένα Ελευσίνας στους ψηφιακά αξιόπιστους συνεργάτες.

• Υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Χωρίς καμία περικοπή σε αποδοχές, επιδόματα, παροχές κ.α.