Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, Το Ισραήλ είναι, μακράν, η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ στη μάχη της ανοσοποίησης. Έως σήμερα, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (37%) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ένας Ισραηλινός στους πέντε (21%) έχει λάβει επίσης και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία εμβολιασμού.

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), που φιλοξενούν μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Εκτός του Ισραήλ, πρόκειται ουσιαστικά για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Κόλπου.

Στην πρώτη γραμμή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού ), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις, χωρίς δεδομένα για τον αριθμό των ανθρώπων) ή ακόμα και η Σερβία (6,2%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών, στο βάθρο είναι η Μάλτα (5,4%), η Δανία (3,2%) και η Πολωνία (3,1%). Η Γαλλία είναι στη μέση: 1,5 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,2% του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα και την Ινδία, που κατατάσσονται στην κατηγορία χωρών μεσαίου εισοδήματος, έχουν χορηγήσει αντίστοιχα 24 και 4 εκατ. δόσεις, αλλά υστερούν στο ποσοστό του πληθυσμού τους.

Ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού (35%) κατοικεί σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός. Πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για χώρες μη προνομιούχες που «παρακολουθούν και περιμένουν», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς.

Έως σήμερα, καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Οι χώρες αυτές αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις, που προβλέπονται αυτόν τον μήνα, από τον μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και τη Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi). Ορισμένες πλούσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.