Οι εξελίξεις στην Ιταλία με τον Ντράγκι δίνουν ώθηση και στα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με ιδιαίτερα θετική ματιά “είδαν” οι αγορές την προοπτική να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, σε μία κρίσιμη στιγμή, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης.

Οι διεθνείς οίκοι χαιρετίζουν την απόφαση να ηγηθεί της κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί καλό νέο όχι μόνο για την ίδια την Ιταλία αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ως τεχνοκράτης, θα δώσει μεταρρυθμιστική πνοή στο πολιτικό του πρόγραμμα, γεγονός που προσμετράται ως μία ιδιαίτερα καθησυχαστική εξέλιξη.

Εξάλλου, σήμερα τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν σήμερα την καλύτερη ημερήσια επίδοσή τους από τον περασμένο Ιούνιο με τις αποδόσεις του 10ετούς να σημειώνουν βουτιά κατά 14% και στο 0,565%, μεταδίδοντας το ράλι και στα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο (λήξης 2030) διαμορφώνεται στο 0,61%, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 9% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο μηδέν πλησιάζει η απόδοση του 5ετούς, αγγίζοντας το 0,007% με βουτιά 56%.

Παράλληλα, σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στη δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,32%, ίσο με αυτό της προηγουμένης αντίστοιχης έκδοσης που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό.

Ισχυρό ράλι σημειώνουν και τα ομόλογα σε Πορτογαλία και Ισπανία, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 29% και 10% αντίστοιχα, στο 0,038% και 0,108%.