Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό – Λύση εντός του πλαισίου ΟΗΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

«Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια», είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει στη συνέχεια ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, «και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό Μέγαρο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

«Αμετακίνητη κοινή μας θέση παραμένει η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις. Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι θέσεις αυτές ορίζουν την στάση της ελληνικής πλευράς και στις διαπραγματεύσεις που έχει εκκινήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

«Στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία του. Θα είμαστε παρόντες, σε απόλυτο συντονισμό στην άτυπη πενταμερή που αναμένουμε και ελπίζουμε να συγκαλέσει πολύ γρήγορα ο κ. Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι παρούσα στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια. Πρόκειται άλλωστε για ένα ακόμα πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Τουρκίας. Η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του διεθνούς δικαίου».

Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορούν να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, συμπλήρωσε. «Όποτε υπάρχει βούληση, διάθεση, καλό και θετικό κλίμα το οποίο εύχομαι να διατηρηθεί, υπάρχει η δυνατότητα προβλήματα αυτής της φύσης να αντιμετωπιστούν», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η ΕΕ.