Κατακόρυφη πτώση της κρουαζιέρας το 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πτώση κατά 95% σημείωσαν οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων και επισκεπτών στο τομέα της κρουαζιέρας το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), που αναδεικνύουν το πλήγμα που έχει δεχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει η ΕΛΙΜΕ, τα μέτρα που ελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19, είχαν και δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέτρα αυτά έπληξαν και την βιομηχανία της κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα τομέα στον οποίο η χώρα μας επεδείκνυε σημαντικές επιδόσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Το μέγεθος του πλήγματος που έχει δεχθεί ο ελληνικός κλάδος της κρουαζιέρας καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία για το 2020 από 43 καταγεγραμμένους προορισμούς στη χώρα μας, που δείχνουν μία σημαντικότατη πτώση και ανέρχονται σε 202 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων (έναντι 3.899 αφίξεων το 2019) και σε 64.356 αφίξεις επισκεπτών (έναντι 5.537.500 αφίξεων το 2019). Ήτοι, πτώση άνω του 95% και στους δύο δείκτες. Η ΕΛΙΜΕ εκφράζει την ελπίδα το 2021 να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση και ανάκαμψη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.