Ναυπηγεία Ελευσίνας: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ χρέη – Σοκ από τις καταγγελίες της διοίκησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Με “ύποπτες διαδρομές” χρημάτων, με offshore εταιρείες, πωλήσεις μετοχών, αλλοδαπές εταιρείες, εμπλέκεται η προηγούμενη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με τα όσα έφερε στο φως η επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, στα αρμόδια υπουργεία, στην αντιπολίτευση, ο CEO των ναυπηγείων κ. Ιωάννης Γ. Στεφάνου.

Μάλιστα, τα πραγματικά χρέη των Ναυπηγείων ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ! Ο κ. Στεφάνου κατηγορεί ευθέως την οικογένεια Ταβουλάρη για την τωρινή κατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και κάνει λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της που ακούει στο όνομα “Ταβουλάρης και υιός”» και ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Η επιστολή έρχεται σε μία σημαντική στιγμή για την εξυγίανση των Ναυπηγείων, καθώς πολλά δημοσιεύματα έκαναν πρόσφατα λόγο για πιθανή ναυπήγηση φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Στεφάνου:

Η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί μια «κραυγή» αγωνίας και αγανάκτησης ενός ανθρώπου συνυφασμένου με τα ναυπηγεία της Ελλάδας, που υπήρξε στενός συνεργάτης και συνέταιρος, για 30 και πλέον χρόνια του κυρίου Νικολάου Ταβουλάρη και του υιού του Γιάννη Ταβουλάρη, τους δύο βασικούς υπεύθυνους της καταστροφής των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Νεωρίου αλλά και του Σκαραμαγκά μέσα από καταγγελίες μίσους και διαστρέβλωσης των γεγονότων στην ΕΕ.

Προ ολίγων εβδομάδων λάβαμε, όπως και εσείς, την Έκθεση των Ελεγκτών για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Έχουμε όλοι σοκαριστεί με τα πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ πραγματικών χρεών που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία αν προστεθούν και τα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ πραγματικών χρεών των Ναυπηγείων Σύρου, σημαίνει πως η οικογένεια Ταβουλάρη χρέωσε Δημόσιο, Πολεμικό Ναυτικό, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενους, Τράπεζες κτλ με σχεδόν μισό δις ευρώ χρέη!

Αν σε αυτό προσθέσει κάνεις και τα δις ευρώ των έργων του Πολεμικού Ναυτικού που τελικά η διοίκηση Ταβουλάρη δεν αξιοποίησε υπέρ των Ναυπηγείων και των εργαζομένων του, αφού τα ναυπηγεία ο κύριος αυτός τα πήρε καινούργια και χωρίς χρέη, με δάνειο τράπεζας με ευνοϊκότατους όρους, τότε καταλαβαίνουμε πόσο έχει στοιχίσει στον Έλληνα Φορολογούμενο το «πείραμα», πατέρας και υιός Ταβουλάρης.

Οι έλεγχοι που γίνονται σε προηγούμενες χρήσεις όπου πατέρας και υιός, έμμεσα ή άμεσα είχαν τη διοίκηση του Ομίλου και όλοι οι υπόλοιποι τους εμπιστευόσασταν τυφλά, μας έχουν βγάλει ευρήματα που παραπέμπουν σε «περίεργες πρακτικές» με offshore εταιρίες, αλλοδαπές εταιρίες trust, πωλήσεις μετόχων σε Λουξεμβουργιανή εταιρία, μετοχικά «φαντάσματα» αλλά και απολαβές & έξοδα μέχρι και αλλοδαπών συντρόφων του υιού, πωλήσεις ακινήτων της εισηγμένης εταιρίας με περίεργες διαδρομές, με ηθικούς ή άμεσους αυτουργούς πάντα τους ίδιους: πατέρα και υιό Ταβουλάρη.

Όμως, όπως λέει και το ρητό «Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος».

Πρόσφατα, και ενώ είμαστε στη διαδικασία οργάνωσης της υποβολής φακέλου για την εξυγίανση και διάσωση του Ναυπηγείου μας από την ΟΝΕΧ, η οικογένεια προσπαθεί για άλλη μια φορά να βάλει εμπόδια και να ρίχνει λάσπη και συκοφαντία προς πάσα κατεύθυνση, ειδικά προς την εταιρία και τον άνθρωπο που μας έχει ήδη σώσει από τα τεράστια χρέη του Νεωρίου, επενδύοντας και πληρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια σε αυτό, τον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας παρακαλούμε, κάντε άμεσα κάτι, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές και το κράτος ή όποιον έχει την αρμοδιότητα να σταματήσει επιτέλους πατέρα και υιό που τώρα κρύβονται τάχα μου πίσω από μια εταιρία του Λουξεμβούργου και «πετούν» λάσπη, ψέματα και συκοφαντίες στον ανεμιστήρα προς πάσα κατεύθυνση.

Όλοι, η αγορά και οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι και ο ιθύνον νους της AXIS, αναρωτιέμαι άραγε, δεν μπορεί ολόκληρο κράτος να τους αποκαλύψει και να τους κάνει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά του κράτους και της οικονομίας;

Μα είναι δυνατόν να απολαμβάνουν ασυλία και κανείς να μην τους αγγίζει; Και αντί να λογοδοτούν για τα εγκλήματα τους να προχωρούν σε επιθέσεις λάσπης υποκρυπτόμενοι πίσω από ξένες εταιρίες;

Είμαστε εδώ μαζί με άλλους 600 εξαθλιωμένους εργαζόμενους και περιμένουμε την ημέρα που η ΟΝΕΧ, η οποία έσωσε τα Ναυπηγεία Σύρου, θα σώσει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Κάντε ότι μπορείτε, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Αλλά κυρίως πατέρας και υιός πρέπει επιτέλους να βρεθούν ενώπιων της δικαιοσύνης για τα εθνικά και οικονομικά εγκλήματά τους και στα τρία ναυπηγεία της χώρας, για παραδειγματισμό, αφού ακόμα και τώρα μετά από όλα αυτά, με απύθμενο θράσος στυγνών εγκληματιών ή λόγω κάποιας βαριάς ψυχολογικής ασθένειας, παριστάνουν τους «αθώους» και τους «δημόσιους κατήγορους».

Απευθύνομαι και προς όλες/όλους τις/τους αξιότιμες/μους κοινοποιούμενες/ους, κυρίες και κύριους:

Κάποτε, για να σωθούν τα Ναυπηγεία μας, η Βουλή νομοθέτησε για να τα σώσει. Τώρα πρέπει να νομοθετήσει για να διευκολύνει την άμεση έρευνα και τιμωρία πατέρα και υιού, ως φυσικά πρόσωπα αλλά και ως ιθύνοντες νους της ΑXIS και όχι μόνο.

Τιμωρία παραδειγματική για τον πατέρα και υιό Ταβουλάρη, όπως ζητούν πάνω από 1300 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, να ξεσκεπαστούν επιτέλους οι εταιρίες του Λουξεμβούργου, οι offshore τους και να τιμωρηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης που ακούει στο όνομα «Ταβουλάρης και υιός» για την εθνική καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην Ελευσίνα, το Νεώριο και τον Σκαραμαγκά.

Θα κλείσω με μια φράση που μου έδωσε το κίνητρο για να μην καθίσω άλλο με σταυρωμένα τα χέρια στην περίπτωση του πατέρα και υιού Ταβουλάρη, γιατί, αλήθεια σας λέω, δεν μπορώ άλλο πλέον να παραμένω ουδέτερος παρακολουθώντας την ηθική κατάπτωση που προκαλεί η οικογένεια αυτή στον τόπο μας:

«Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση.» Dante Aliggeri, 1265-1321 Ιταλός ποιητής.