Πρόβλεψη ειδικών: Τα κρούσματα θα φτάσουν τα 2.400 στις αρχές του Μάρτη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αυξητική τάση σε όλη σχεδόν τη χώρα, παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ενώ την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των ειδικών σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα και τις αναλύσεις των λυμάτων, δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, ο οποίος παρακολουθεί την πανδημία μέσω ενός διαγνωστικού μοντέλου που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, σημείωσε πως είχε προβλεφθεί ότι τα κρούσματα θα ανέβουν πάλι και θα φτάσουν στο σημερινό επίπεδο. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, στις αρχές του Μάρτη τα κρούσματα του κορωνοϊού θα έχουν σκαρφαλώσει στα 2.400.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι το μοντέλο δεν περιλαμβάνει το lockdown στο οποίο τώρα βρισκόμαστε, ωστόσο «είναι σχεδόν προεξοφλημένες οι προβλέψεις που κάνει καθότι τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα καθυστερούν δύο με δυόμιση εβδομάδες να δώσουν το αποτύπωμά τους».

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, η επανέναρξη των σχολείων έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που θα αποτυπωθεί και μελλοντικά. «Τα παιδιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας διακίνησης και μεταδοτικότητας», κατέληξε ο καθηγητής.

Ανησυχία από τα λύματα

Η ανάλυση των λυμάτων στην πρωτεύουσα δείχνει πολλά κρούσματα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της πρωτεύουσας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η σημαντική μείωσή του αναμένεται δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορωνοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.