G7: Υπέρ της πολυμέρειας για την έξοδο από την κρίση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου τάχθηκαν την Παρασκευή στο τέλος της συνεδρίασης της G7 υπέρ της πολυμέρειας για την έξοδο από την κρίση, με το κλίμα, τη βοήθεια στις φτωχές χώρες και τον ψηφιακό φόρο στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Υπό την προεδρία της Βρετανίας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη.

Συνοδεύονταν από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Eurogroup, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπό την προεδρία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την εκλογή του Τζον Μπάιντεν, παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν επέμεινε στη “δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την πολυμέρεια”, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας μια διαφορετική ρητορική σε σχέση με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθύμισε επίσης τη “σημασία” των δημοσιονομικών κινήτρων για τη διασφάλιση της ανάκαμψης, ενώ το μεγάλο σχέδιο διάσωσης ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητείται στο Κογκρέσο.

Αυτή η συνεδρίαση χρησιμεύει ως προοίμιο της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7 που έχει προγραμματιστεί για τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στην Κορνουάλη (νοτιοδυτική Αγγλία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε τους ομολόγους του να ενεργήσουν για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες χώρες το 2021 και να κάνουν το κλίμα κεντρική προτεραιότητα προκειμένου να υπάρξει “πράσινη” οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Γρήγορη και δίκαιη διανομή των εμβολίων

Τα θέματα για το κλίμα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για το Λονδίνο, το οποίο από τον Φεβρουάριο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Ο Βρετανός υπουργός ζήτησε την ταχεία και δίκαιη διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, επιμένοντας ότι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κρίσης.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, μίλησε για μια “καλή συζήτηση για τις ανισότητες, τους εμβολιασμούς, το κλίμα, τα τρωτά σημεία και την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου για τη συγκέντρωση του χρέους”.

Παρομοίως, πάντα στο Twitter, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μίλησε για μια “ουσιαστική συνάντηση” και για σύγκλιση απόψεων για την έξοδο από κρίση και το κλίμα.

Τέλος, το Λονδίνο πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σημείωσαν την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη διεθνούς λύσης σχετικά με την επιβολή φόρου στους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας που βγήκαν οι μεγάλοι νικητές της πανδημίας, ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση.

Ο στόχος της Βρετανίας είναι να τηρήσει την προθεσμία που ορίστηκε στα μέσα του 2021 από την G20 για να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε οι εργασίες να διεξαχθούν τόσο στο επίπεδο της Ομάδας των Επτά, όσο και της Ομάδας των 20 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όσον αφορά τον ψηφιακό φόρο, “πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία φέτος το καλοκαίρι”, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Επέμεινε εξάλλου “στην ανάγκη στενού συντονισμού των σχεδίων μας ανάκαμψης και στη σημασία της συνέχισης των εργασιών για το χρέος των φτωχών χωρών”.