Αντίστροφη μέτρηση για σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης: Πότε ξεκινούν οι Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε δύο «οικόπεδα», τους επόμενους μήνες.

Στη διενέργεια σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις δύο παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» καταλήγουν οι εταιρείες Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα, οι εν λόγω έρευνες προγραμματίζονται καθώς φαίνεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο το κοινοπρακτικό σχήμα των επενδυτών με εντολοδόχο (operator) τη γαλλική Total, ετοιμάζεται να εκκινήσει τη διαδικασία των σεισμικών ερευνών κατά το διάστημα του Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 στα δύο θαλάσσια «μπλοκ», τα οποία είναι συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (από περίπου 20.000 τ.χλμ. το καθένα). Οι γραμμές θα χτυπηθούν με ειδικό σεισμογραφικό σκάφος και η συγκεκριμένη χρονική επιλογή για τις έρευνες έγινε στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν με το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον η εποχή που επιλέχθηκε, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, είναι περίοδος κατά την οποία η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη και άρα οι εργασίες θα μπορούν να γίνουν πιο άνετα.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες με βάση τις δύο συμβάσεις μίσθωσης που έχουν κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή τον Οκτώβριο του 2019 είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν τις σεισμικές έρευνες μέσα στα πρώτα έξι χρόνια από τότε που ανέλαβαν τις παραχωρήσεις. Η συνολική χρονική διάρκεια των ερευνών είναι οκτώ χρόνια κι αυτές χωρίζονται σε τρεις φάσεις. Οι δύο πρώτες είναι από τρία χρόνια και η τρίτη δύο χρόνια. Στην τελευταία φάση θα πρέπει να κάνουν και την πρώτη γεώτρηση σε βάθος 4.000 μέτρων (συνυπολογιζόμενο και το νερό).

Οι ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν οι μισθώτριες στην πρώτη φάση των σεισμικών ερευνών είναι η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε καθεμία από τις δύο παραχωρήσεις. Το ελάχιστο ύψος των δαπανών ανέρχεται και για τα δύο μπλοκ στα 10 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση των σεισμικών έχουν συμφωνήσει στην πρόσκτηση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, σε καθεμία από τις δύο παραχωρήσεις με κατώτατο ύψος δαπανών 15 εκατ. ευρώ.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως οι Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον για τις δραστηριότητες του κλάδου της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τις δύο παραχωρήσεις στο ελληνικό Δημόσιο. Εξάλλου, υπάρχουν εκτιμήσεις για αξιόλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Εκτιμήσεις για αποθέματα 12 δισ. βαρελιών

Σε σχέση με τα πιθανά κοιτάσματα εκτιμάται πως οι παραχωρήσεις του Ιονίου και εκείνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης να κρύβουν αποθέματα 12 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή 70 τρισ. κυβικών ποδιών.

Πάντως τα μεγέθη αυτά δεν δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με ασφάλεια αν δεν γίνουν γεωτρήσεις.