Γιατί η χώρα μας αποπληρώνει 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ενίσχυση μιας θετικής εικόνας προς τις αγορές και της βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρα μας, αποτελεί βασική γραμμή για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 3,3 δισ. χρέους προς το ΔΝΤ.

Το προηγούμενο διάστημα, είχε υποβληθεί πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας για το 2021 και το 2022. Το συνολικό ποσό της οφειλής που ζητά να προεξοφλήσει η Ελλάδα προς το Ταμείο είναι περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία κίνηση με θετικό συμβολισμό, ενώ υπολογίζεται ότι η χώρα θα έχει κέρδος περίπου 40 εκατ. ευρώ από τόκους.
Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών που δανείζουν πλέον την Ελλάδα με επιτόκια όπως το 0,8% της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς ή τα μόνιμα πια αρνητικά επιτόκια των εντόκων ομολόγων.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, στο τελευταίο Eurogroup, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ελλάδας και εκτίμησε ότι είναι εφικτό το αίτημα να γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη ως τις αρχές Μαρτίου. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ του Μηχανισμού αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Σλοβακίας.

Ουσιαστικά, η έγκριση συνίσταται στο ότι ο ΕΜΣ, ο προκάτοχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα συνολικά 260 δισ. ευρώ, θα δεχθούν να πληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ, χωρίς να διεκδικήσουν και οι ίδιοι αντίστοιχο δικαίωμα ως βασικοί δανειστές της Ελλάδας.

Με την αποπληρωμή άλλων 3,3 δισ. ευρώ από το χρέος του ΔΝΤ, θα μείνει ένα μικρό υπόλοιπο ύψους λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ Η ύπαρξη ενός υπολοίπου, έχει και στρατηγικό ρόλο. Από το 2018, τόσο η EE όσο και ο ΕΜΣ είχαν ξεκαθαρίσει ότι στους επόπτες της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα θα είναι και το ΔΝΤ.

Η παρουσία με εποπτεία από το ΔΝΤ θα μπορούσε να υπάρχει, μόνο αν η Ελλάδα έχει ακόμη μια οφειλή στο Ταμείο. Διαφορετικά το Ταμείο θα μπορούσε να έχει μια ετήσια χαλαρή παρακολούθηση που έχει για τις οικονομίες των κρατών μελών του με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του.