Τουρισμός: « Ο ελεγμένος τουρίστας είναι ο τουρίστας του 2021»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω στο μοντέλο ότι «ο ελεγμένος τουρίστας είναι ο τουρίστας  του 2021 για την Ελλάδα», βαδίζουν κυβερνητικό επιτελείο και τουριστικοί φορείς με το βλέμμα στραμμένο στην προσεχή τουριστική σεζόν, διαμορφώνοντας τώρα τη στρατηγική για το επίσης δύσκολο 2021, μία χρονιά που έχει το πλεονέκτημα των εμβολίων και θα είναι έστω κι αν δεν τίθενται επί του παρόντος ποσοτικοί στόχοι, πολύ καλύτερο από το 2020 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, από τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις χώρες άμεσου τουριστικού ενδιαφέροντος (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, κ.λπ.) προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλος μέρος του πληθυσμού, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα  που έχει επιφέρει η πανδημία στη διακίνηση τουριστών.

Η Βρετανική αγορά είναι η μοναδική με την οποία η Ελλάδα θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες. Απλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι πολύ μεγάλη αγορά για τη χώρα μας για την οποία μάλιστα έχουν αλλάξει και τα δεδομένα λόγω Brexit.

Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στις τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, με τις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει ή δρομολογεί τεχνικές συζητήσεις για το πώς μπορούν να ανοίξουν ασφαλείς ταξιδιωτικοί διάδρομοι είναι πέραν του Ισραήλ για το οποίο ήδη έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι ΗΠΑ , η Ρωσία, η Ουκρανία, η Σερβία, ο Καναδάς, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία.

Για κάποιες μάλιστα από αυτές τις αγορές εκτός ΕΕ, που παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές πέρυσι, το έλλειμμα ήταν παραπάνω από αισθητό για την τουριστική σεζόν του 2020: τρανό παράδειγμα οι ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνονται στο top 5  των αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα και μάλιστα με γερά πορτοφόλια, όπως ήταν οι περισσότεροι από τα σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες που ήρθαν στη χώρα μας το 2019 και άφησαν κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ εισπράξεις.

Αντιθέτως, τη σεζόν του κοροναϊού οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, με κλειστές τις πτήσεις, ήταν μόλις 104.000 με 83 εκατ. ευρώ εισπράξεις. Για τη σεζόν του 2021 ήδη η American Airlines έχει ξεκινήσει τις κρατήσεις εισιτηρίων για Ελλάδα στα απευθείας δρομολόγια από Νέα Υόρκη που ξεκινούν από αρχές Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο, αν και μένει να φανεί αν θα έχει πωλήσεις.

Αντίστοιχα, από το Ισραήλ, που πέρυσι ήταν «ανοιχτόκλειστο» (άνοιξε αργά και με περιορισμούς), το σύνολο των ταξιδιωτών στη χώρα μας, υπό κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται κοντά στις 700.000. Επίσης, από τη Ρωσία, με μόλις 25.000 ταξιδιώτες το 2020, η ταξιδιωτική κίνηση το 2019 άγγιξε τις 600.000.

«Ακριβώς το γεγονός ότι φέτος πρόκειται να ανοίξουν και αγορές που παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές πέρυσι αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μία πολύ καλύτερη χρονιά», όπως επισημαίνουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ