Σκωτσέζικο “ντους” στο Λονδίνο – Κάτω η σημαία της Μ. Βρετανίας πάνω της ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις έντονες αντιδράσεις του Λονδίνου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας να υποστείλει από όλα τα δημόσια κτίρια την Βρετανική σημαία και να διατηρεί, μαζί με την δική της σημαία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία προκαλεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας για το Brexit, μια αντιπαράθεση στην οποία λαμβάνουν μέρος, τόσο η Ουαλία, όσο και η Βόρειο Ιρλανδία.

Όπως είναι ήδη γνωστό στις 31 Ιανουαρίου του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε και επίσημα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε υποστολή των ευρωπαϊκών σημαιών σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Τότε είχε αποφασιστεί η ευρωπαϊκή σημαία να κυματίζει μόνο στις 9 Μαίου, στην «Ημέρα της Ευρώπης». Έναν χρόνο μετά και ουσιαστικά στην αρχή της εφαρμογής του Brexit η Σκωτία δείχνει την επιθυμία της να παραμείνει στην ΕΕ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο του βρετανικού τύπου, όσο και Βρετανών πολιτικών που κάνουν λόγο για «εμμονική» και «εθνικιστική» συμπεριφορά.

Με χλευαστικό τρόπο ο Τζείμς Κλέβερλι, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον, αναφέρθηκε στην «ανικανότητα της Πρωθυπουργού της Σκωτίας να ακούει την φωνή των πολιτών».

Όμως παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Σκωτίας υπογραμμίζει ότι η συμβολική αυτή κίνηση «αντικατοπτρίζει την θέληση του λαού να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ο λαός της Σκωτίας τάσσεται οριακά υπέρ της ανεξαρτησίας, προετοιμάζοντας ένα εύφορο έδαφος για τα σχέδια της Πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον να προχωρήσει και σε νέο δημοψήφισμα με αφορμή το Brexit.