Συνεχίζεται η κούρσα των Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker & Maritime investments consultant
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies στην Ευρώπη, και αυτή τη βδομάδα, συνέχισε να καταγραφεί κέρδη. Οι περισσότερες διαδρομές για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας κινήθηκαν πάνω από τα $ 20Κ, ενώ και τα υπερατλαντικά ταξίδια πλησίασαν αυτά τα επίπεδα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 22-23Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 21,5-22,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 17,5-18,5Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος συνέχισε ανοδικά, όχι τόσο λόγω της ζήτησης, η οποία ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά κυρίως λόγω της είσαι εξαιρετικά περιορισμένης διαθέσιμης χωρητικότητας στην περιοχή. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο ανέβηκαν στα $ 19,5-20,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 28-29Κ/ημέρα.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά ο Αμερικανικός Κόλπος παρουσίασε άνοδο, για ακόμα μία εβδομάδα. Τα υπερατλαντικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 20Κ, ενώ τα ταξίδια προς την Ασία πλησίασαν τα $ 30Κ. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 19,5-20,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 27-28Κ /ημέρα.
Η αγορά της ECSA, την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε την ευρύτερη τάση του ατλαντικού, με θεαματική άνοδο. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) αυξήθηκαν στα $ 25,5-26,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 33-34Κ/ημέρα.

Στον Ειρηνικό η αγορά παρουσίασε άνοδο, με τους δείκτες της Ασίας να σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις. Οι πλοιοκτήτες διεκδίκησαν μεγαλύτερα νούμερα και σε πολλές περιπτώσεις πέτυχαν πολύ καλά κλεισίματα. Αρκετοί ναυλωτές άρχισαν να αναζητούν πλοία σε περίοδο, προκειμένου να προλάβουν περαιτέρω αύξηση των ναύλων τις επόμενες μέρες. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 12-13Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 13-14Κ /ημέρα.