Άνοιγμα αγοράς: Με ποιες εφαρμογές θα μετακινούνται οι καταναλωτές – Θα έχουν χρονικό περιορισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Τεχνολογικές λύσεις» για ασφαλέστερο άνοιγμα της αγοράς ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού είτε μέσα είτε έξω από τα καταστήματα αναζητά η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει τις τελευταίες ημέρες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεντεύξεις του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών και το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Όπως αναφέρει ο ΣΑΚΙ, κύκλοι του στρατηγείου της οδού Φραγκούδη, το 13033 είναι ισότιμο με τις έντυπες βεβαιώσεις μετακινήσεων που περιλαμβάνουν τους 6 κωδικούς και δημιουργήθηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να μπει «κόφτης» στα γραπτά μηνύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζει κάποια «εργαλεία» για να μπορούν οι καταναλωτές να κυκλοφορήσουν προκειμένου να ψωνίσουν, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι μια εφαρμογή (application), η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι πολίτες κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti. Έτσι, οι πολίτες είτε θα «κατεβάζουν» από το κινητό τους την εφαρμογή e-katanalotis, η οποία θα έχει το σχετικό χρονόμετρο είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο, το οποίο θα ενεργοποιείται με το πάτημα του και θα μετρά αντίστροφα μέχρι την εξάντληση του χρονικού περιορισμού.

Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων των συναρμόδιων υπουργείων είναι η δημιουργία ενός άλλους αριθμού -πιθανότατα 5ψηφιου- που θα προορίζεται αποκλειστικά για τις μετακινήσεις των πολιτών για τις αγορές τους, και θα έχει και αυτό συγκεκριμένη διάρκεια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο σε ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ότι «εξετάζεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για ψώνια.