Επιτάχυνση των εμβολιασμών ζητά από τους 27 ο Σαρλ Μισέλ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, όπως επίσης και την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων αλλά και της διασφάλισης ότι οι εταιρείες θα παραδώσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος καλεί σε τηλεδιάσκεψη τους ηγέτες των 27 Κρατών – μελών αύριο και μεθαύριο.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. To ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ τη δεύτερη οι ηγέτες θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την Άμυνα.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ επικρατεί χάος με τους εμβολιασμούς. Οπως έγραψε εξάλλου η Handelsblatt, στη Γερμανία «διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα. Όποιος αναζητεί χώρες-πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τη νόσο Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευθεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.