Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. τα μέτρα στήριξης της οικονομίας το 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση λόγω των συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία, αναφέρεται ως συμπέρασμα από την Ευρωπαίκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση των θεσμών υπογραμμίζεται ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης φέτος θα ανέλθει σε πάνω από 11 δισ. ευρώ (στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 9,4% του ΑΕΠ το 2020) και τονίζεται ότι τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν, είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς συνέβαλαν στην συγκράτηση της ανεργίας.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει αναιμική το α΄εξάμηνο του έτους καθώς τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο του 2020 παραμένουν σε ισχύ, τα οποία είναι αναγκαία για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει την υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και την επιτυχία του εμβολιασμού ενώ θέτει προβληματισμούς σχετικά με την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα όταν θα αρθούν τα μέτρα στήριξης. Στην έκθεση υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις τράπεζες, με έμφαση στην ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου.

Η έκθεση για ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την έκθεση έχει σημειωθεί πρόοδος στη δέσμευση αποτίμησης του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες και «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».