Νέα βουτιά για την τουρκική λύρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα πτώση καταγράφει η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ καθώς και των προβληματισμών για την νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κλίμα για τη λίρα. Παράλληλα, διάχυτος είναι ο φόβος ότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει στις μη συμβατικές πολιτικές που χρησιμοποιούσε πέρυσι.

Η λίρα απώλεσε 1,9% στα 7,47 ανά δολάριο, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει φέτος μέχρι τώρα, πριν διορθώσει ελάχιστα στα 7,33 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 6,88 ανά δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά το περισσότερο, από το 2016, αυτόν το μήνα, ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης.

Η λίρα είχε κερδίσει 20% από το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο από τις αρχές Νοεμβρίου, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε φιλικές προς την αγορά οικονομικές πολιτικές και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών.