Κερδών συνέχεια για τα Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker & Maritime investments consultant
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies στην Ευρώπη, και αυτή τη βδομάδα, συνέχισε στους ίδιους αυξητικούς ρυθμούς, ωστόσο παρατηρήθηκε μία μικρή κόπωση προς το τέλος της εβδομάδας. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 23-24Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 24-25Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 19-20Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος διατήρησε τη δυναμική της, ενώ οι ναύλοι διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταξίδια προς την Ασία ήταν λίγα παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κοντά στα 30Κ. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο διατηρήθηκαν στα $ 19,5-20,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 28,5-29,5Κ/ημέρα.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά ο Αμερικανικός Κόλπος είδε να αυξάνονται τα επίπεδα των ναύλων, για ακόμα μία εβδομάδα.

Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 22,5-23,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 28-29Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA, κάθε εβδομάδα καταρρίπτει νέα ρεκόρ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα μεγάλα πλοία της κατηγορίας έκλειναν ακόμη και στα 40Κ για ταξίδια προς την Ασία. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) αυξήθηκαν στα $ 31-32Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 38-40Κ/ημέρα.

Στον Ειρηνικό η αγορά ανεβαίνει, με τους ναύλους της Ασίας να σημειώνουν νέα υψηλά επίπεδα. Αρκετοί ναυλωτές προσπαθούν να εξασφαλίσουν χωρητικότητα σε περίοδο, προκειμένου να κλείσουν κάποιο πλοίο σε χαμηλότερους ναύλους και να μην πιέζονται το επόμενο διάστημα από την μειωμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 15-16Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 19-20Κ /ημέρα.