Τζερόμ Πάουελ(Fed): Δεν θα χρειαστεί να αυξήσουμε επιτόκια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι αναμένει ορισμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την Fed σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

“Αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός”, ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal. “Αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω”.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Πάουελ με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται έτι περαιτέρω. Επενδυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν από τον πρόεδρο της Fed να αναφερόταν στην πρόσφατη αυτή αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με κάποια αναφορά σε αναπροσαρμογή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed προχωρεί αυτή τη στιγμή σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ σε πληροφορίες αναφερόταν ότι πιθανόν η Τράπεζα να αρχίσει να πωλεί τίτλους βραχείας λήξης και να κινηθεί προς ομόλογα πιο μακράς διαρκείας.

Ο Πάουελ, αντιθέτως, επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Ανέφερε εξάλλου ότι πρόσεξε την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021.