Άλλη μια κερδοφόρα εβδομάδα για τα Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies στην Ευρώπη, οι ναύλοι συνέχισαν στο ίδιο θετικό μοτίβο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα φορτία προς τη Δυτική Μεσόγειο. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 23-24Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 25-26Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 21-22Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος παρέμεινε ενεργή, με περισσότερα υπερατλαντικά ταξίδια, κυρίως προς τον αμερικανικό κόλπο. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο έπεσαν στα $ 19-20Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη έμειναν στα $ 18,5-19,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέβηκαν στα $ 19-20Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 33-34Κ/ημέρα.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά ο Αμερικανικός Κόλπος φάνηκε να κάνει ένα διάλειμμα από την κούρσα της προηγούμενης περιόδου, καθώς οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε χαμηλότερα νούμερα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 27-28Κ /ημέρα.

Η αγορά της Λατινικής Αμερικής (ECSA) παρουσίασε σημάδια κόπωσης, με τους ναύλους να μειώνονται αλλά να παραμένουν κοντά και πάνω από τα 30Κ. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) μειώθηκαν στα $ 30-31Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 38-39Κ/ημέρα.

Η αγορά στην Ασία ξεκίνησε πιο νωχελικά, ωστόσο τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας η αύξηση ήταν ραγδαία. Οι Operators προσπάθησαν να πιέσουν τους ρυθμούς της αγοράς χωρίς όμως επιτυχία καθώς η ζήτηση ήταν αυξημένη σε όλες τις υπό-αγορές. Τέλος, δεν φαίνονται στον ορίζοντα κάποια σύννεφα πού να περιορίσουν αυτό το θετικό κλίμα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 18-19,5Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 20,5-21,5Κ /ημέρα.