Παράταση στο lockdown για μια εβδομάδα – Μέχρι τις 22 Μαρτίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η αφόρητη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας οδηγούν σε παράταση του lockdown έως για μία ακόμα εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου.

Τόσο οι ειδικοί όσο και κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν συνέχιση των αυστηρών μέτρων μέχρι να υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων και μείωση του αριθμού των ασθενών που χρίζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποδώσουν τα μέτρα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με νέους όρους και κανόνες θα επαναλειτουργήσει πρώτο το λιανεμπόριο και αν είναι εφικτό την ίδια εβδομάδα και η Γ’ Λυκείου με τις υπόλοιπες τάξεις να ακολουθούν.

Στοίχημα ο τουρισμός

Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας στην κυβέρνηση σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα με έμφαση στον τουρισμό.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι συσκέψεις για την επαναλειτουργία του πιο νευραλγικού κλάδου της οικονομίας. Αντικείμενο των συσκέψεων είναι τα πρωτόκολλα ασφάλειας, ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, και προώθηση της χώρας ως ένας ασφαλής προορισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση του ευρωπαϊκού «πράσινου διαβατηρίου» και την συνεργασία με χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.

Η χώρα από την οποία περιμένουμε τους πρώτους επισκέπτες είναι το Ισραήλ όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ο «τουριστικός διάδρομος» με την Ελλάδα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Ιεροσόλυμα.

Προγραμματίζεται παρόμοια συμφωνία και με την Μεγάλη Βρετανία, ενώ άμεση σχέση με την αύξηση των τουριστών διαδραματίζει και η διαδικασία έγκρισης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων του ρωσικού εμβολίου Σπούτνικ.

Με την αναμενόμενη έγκριση του αυτομάτως οι Ρώσοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην χώρα μας όταν ανοίξει το τουρισμός. Συμπληρωματικά εργαλεία στην ασπίδα ασφάλειας του τουριστικού προϊόντος θα είναι η δυνατότητα διενέργειας περισσότερων rapid tests στις πύλες εισόδου και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί την περασμένη χρονιά.