Έφυγε από τη ζωή ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος. Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τού απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η οικογένεια Κωστόπουλου είναι σημαντική οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως πολιτικοί και τραπεζίτες.

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Σπερχόγεια Μεσσηνίας. Το 1916 ο Ιωάννης Κωστόπουλος ίδρυσε την Τράπεζα Καλαμών, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Τράπεζα Πίστεως και στη σημερινή Alpha Bank. Κατά καιρούς μέλη της οικογένειας διετέλεσαν διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και υπουργοί.

Οραματιστής και καινοτόμος, καθώς το όνομά του ταυτίστηκε με τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και με σημαντικές και στρατηγικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας, αλλά και το εγχείρημα για τη μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στην Ελλάδα, εκείνη της Alpha με την Εθνική στις αρχές του 2000, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Υπήρξε λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, ναυπηγός ο ίδιος, και συλλέκτης με ιδιαίτερη αγάπη στα νομίσματα και την ιστορία.

Ήταν μάλιστα εντυπωσιακή η ικανότητά του να βρίσκει την άριστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του, τα χόμπι του και τα αγαπημένα του σκυλιά.