Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη: Συντονισμός για Κυπριακό, ευρωτουρκικά και σχέσεις με Αίγυπτο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας είχε συνάντηση στην αίθουσα Επισήμων του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του διεξοδικά για τις συζητήσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα.

«Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Υπάρχει απόλυτη συνεργασία και συντονισμός, έτσι ώστε η Άτυπη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα, και για εμάς θετικά αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί και πάλι το ζήτημα της Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι την Παρασκευή ήταν στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ότι αύριο θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Θεωρούμε ότι τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά είναι μέρος των ευρύτερων συζητήσεων για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας παρά την προσπάθεια της Τουρκίας τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό ή τα ελληνοτουρκικά να μείνουν έξω από το πλαίσιο των συζητήσεων. Είναι θετικό ότι η ΕΕ, οι θεσμοί και οι εταίροι μας αναγνωρίζουν και προβάλλουν την ανάγκη όπως η Τουρκία μετουσιώσει σε συγκεκριμένες πράξεις την προσέγγιση που δημόσια τουλάχιστον εκφράζει, για επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων» σημείωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς αύριο είναι μια σημαντική μέρα με τη σύγκληση του Φόρουμ Ενέργειας στο Κάιρο, μετά και την επικύρωση του σχετικού καταστατικού.

Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις του στο Κάιρο και ότι μαζί του θα συναντηθεί και τις αμέσως επόμενες μέρες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεργασιών στην περιοχή. «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πλέον βλέπουμε συγκεκριμένα, απτά, θετικά αποτελέσματα στη βάση πάντα μιας θετικής προσέγγισης» επισήμανε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ