ΗΠΑ: Εγκρίθηκε οριστικά το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολ.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων έναντι των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, ολοκληρώνοντας έτσι την έγκρισή του από το Κογκρέσο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης στην ιστορία των ΗΠΑ και το νομοσχέδιο πλέον βαδίζει προς τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος θα το υπογράψει, κυρώνοντάς το έτσι σε νόμο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ευελπιστεί να υπογράψει το νομοσχέδιο την Παρασκευή, μετά την επίσημη αποστολή του στον Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, για μεγάλα σχέδια νόμου, χρειάζεται ημέρες.

Το πακέτο των 1,9 τρισ. έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά της Covid-19 και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό επίδομα 300 δολαρίων (πέραν των πολιτειακών επιδομάτων ανεργίας) και τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλιση σε εκατομμύρια ανέργους έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ καθιστά τα 10.200 δολάρια σε εισόδημα από επιδόματα ανεργίας αφορολόγητα.

Περιλαμβάνει επίσης άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αποκλείοντας όσους κερδίζουν άνω των 80.000 δολαρίων κατ’ έτος.

Περί τα 20 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για επιτάχυνση της παρασκευής και διάθεσης εμβολίων, ενώ άλλα 50 δισ. θα κατευθυνθούν στη διεύρυνση των τεστ και της ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κορονοϊού.

Περί τα 350 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε αρωγή προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, των δήμων, των κομητειών και των κοινοτήτων ιθαγενών των ΗΠΑ.

Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 220 ψήφους υπέρ και 211 κατά, καθώς οι μειοψηφικοί στο σώμα Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει αρκετά ώστε να χρειάζεται λίγη ή και καθόλου στήριξη με μέτρα τόνωσης. Μόλις ένας Δημοκρατικός βουλευτής, ο Jared Golden από την πολιτεία του Μέιν, αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο. Και στη Γερουσία το σχέδιο εγκρίθηκε αποκλειστικά από Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Οι ΗΠΑ “πρόσθεσαν” 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, με το επίπεδο της ανεργίας να υποχωρεί στο 6,2%. Ωστόσο, 8,5 εκατομμύρια λιγότεροι Αμερικανοί είχαν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021 εργασία, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Περισσότεροι από 18 εκατ. άνθρωποι λάμβαναν κάποιου είδους αρωγή ανεργίας στις ΗΠΑ στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές και Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ο μεγάλος όγκος του πακέτου τόνωσης να προκαλέσει ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.