Ομόλογα: Στο 0,80% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη, καθώς εξανεμίστηκε η χθεσινή άνοδος των τιμών. Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα αυξήσει το ρυθμό με τον οποίον αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, προκειμένου να καλύψει το “χαμένο έδαφος” των προηγούμενων εβδομάδων, θα πρέπει σε μηνιαία βάση να αγοράζει ομόλογα ονομαστικής αξίας μεταξύ 60 – 100 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι εκτιμούν ότι τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει τελικώς το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος πανδημίας PEPP.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,80% από 0,77% που είχε υποχωρήσει χθες, έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1951 δολ. από το επίπεδο των 1,1984δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 1,1933 δολ..

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ