Τα “κατηγορώ” του Τσίπρα στην κυβέρνηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Δριμύ κατηγορώ στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα περιστατικά αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του, επιλέγοντας την ένταση και τον διχασμό».

Τα κατηγορώ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας το διχασμό» και πρόσθεσε: «Ακόμα και σήμερα με χιλιάδες νεκρούς λόγω της πανδημίας, αγνοείτε την πραγματικότητα και μας δίνετε μια πλαστή πραγματικότητα επιτυχίας».

«Σας κατηγορώ ότι η κυβέρνηση σας έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση χρήματος σε παντός είδους ημετέρους εν μέσω πανδημίας» συνέχισε και σημείωσε: «Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη.

Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών σε προπαγάνδα κυβερνητική. Με τη στάση σας υπονομεύετε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους επιστήμονες».

«Σας κατηγορώ, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ζούμε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».

«Και σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δεν βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. Όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. Από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από την υποκρισία σας κ. Μητσοτάκη.

Τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας
Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δεν φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους», είπε στη συνέχεια.

«Δημιουργείτε στους πολίτες το αίσθημα ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές τους. Γιατί υπάρχει αυτή η οργή; Έναν χρόνο τώρα δεν είπατε ούτε μια συγνώμη, δεν αναλάβατε ούτε μια ευθύνη. Όλους αυτούς τους μήνες λέτε ότι τα πάτε καλά, αλλά είμαστε χειρότερα.

Εμπόλεμη ζώνη η Νέα Σμύρνη

Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, αλλά η οργή των νοικοκυραίων. Μετατρέψατε τη Νέα Σμύρνη σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ήταν στρατηγική σας επιλογή» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του.

Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κ. Μητσοτάκη; Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα: Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κ. Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης». Και πρόσθεσε: «Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντί να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντί να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια».

Η βία τρέφει τη βία

«Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού. Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας προειδοποιώ, η βία τρέφει τη βία. Η άκριτη καταστολή, προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους. Κι αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα».

«Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το Joker. Που να ξέραμε ότι θα μετατρέπατε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι», συμπλήρωσε.

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κ.Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού. Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές. Αυτό που επιδιώκετε εν τέλει προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη δημοκρατία, στη χώρα και στους πολίτες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Η δευτερολογία Τσίπρα

«Η πιο ασυνάρτητη ομιλία»

«Μιλήσατε παρά ένα λεπτό μια ώρα. Ήταν η πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχετε κάνει στη Βουλή. Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε ότι έχουμε 7.000 νεκρούς από την επιδημία ενώ άλλες χώρες έχουν περισσότερους. Δεν έχετε ενσυναίσθηση ότι δεν μπορείτε να τα λέτε αυτά;», είπε στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, διότι δεν ενισχύσατε αποφασιστικά το ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια και τόνισε πως 100 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ.

«Κύριε Μητσοτάκη ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να διχάσετε μια ακόμα φορά. Και ανεβήκατε σε αυτό το βήμα με επιχειρήματα επιπέδου ‘Ομάδας Αλήθειας’», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν μπορείτε να ζητήσετε μια συγνώμη για όσα γίνανε την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και για γεγονότα όπως η υπόθεση Ινδαρέ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας ενοχλεί που έχουν αυξηθεί κατά 75% οι καταγγελίες της αστυνομικής βίας επί των ημερών σας; Ζητήσατε μισή συγγνώμη, που αν την είχατε ζητήσει ολόκληρη την Κυριακή θα είχαμε αποφύγει τα γεγονότα που ακολούθησαν», είπε.

«Καμία αστυνομία πουθενά στον κόσμο δεν θα είναι ποτέ τέλεια, κάποιοι κάποτε θα υπερβαίνουν το ρόλο τους. Το θέμα είναι τι γίνεται για αυτά τα περιστατικά», είπε ο κ. Τσίπρας.