Μια φωτογραφία από τα Μετέωρα έφερε την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό της Wikipedia

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος, Αλέξης Αλεξανδρής εκπροσωπεί επάξια την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και πρόσφατα είχε τη χαρά να λάβει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών στον παγκόσμιο διαγωνισμό Wiki Loves Monuments.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που οργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikimedia, από το 2016 και στην Ελλάδα. Αναγνώστες και χρήστες της Wikipedia, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι καλούνται να φωτογραφίσουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο Wikimedia commons, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη Wikipedia. Σε εθνικό επίπεδο «προκρίνονται» δέκα φωτογραφίες στον τελικό, από τις οποίες επιλέγεται η κορυφαία για κάθε χώρα.

Έμαθε τυχαία για τον διαγωνισμό, μια μέρα που αναζητούσε πληροφορίες για την ελληνική χλωρίδα και πανίδα στη Wikipedia. Η συμμετοχή του ήταν μια εντυπωσιακή, ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, σχεδόν μυστηριακή φωτογραφία της Ιεράς Μονής Ρουσάνου, στα Μετέωρα, από παλιότερο ταξίδι του στην περιοχή.
Ο φωτογράφος Αλέξης Αλεξανδρής

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο Αλέξης Αλεξανδρής: «Ο διαγωνισμός ήταν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, στην Ελλάδα και πήρα το πρώτο βραβείο. Σε λίγες ημέρες θα βγουν τα αποτελέσματα από το παγκόσμιο διαγωνισμό που συμμετέχει η φωτογραφία μου και με ενημέρωσαν ότι είμαι μέσα στη 15νταδα ανάμεσα από χιλιάδες συμμετοχές (…) Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός καλύπτεται και από το ρεκόρ γκίνες.»

Ο Αλέξης Αλεξανδρής ξεκίνησε φωτογραφίζοντας αθλητικά στιγμιότυπα σε αγώνες και αργότερα σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας στο ΙΕΚ Καρδίτσας. Η φύση παραμένει εδώ και χρόνια το αγαπημένο του θέμα. Εκτός από τα Μετέωρα, έχει ταξιδέψει και φωτογραφίσει τις λίμνες Πλαστήρα και Κάρλα, τον ποταμό Αξιό, αλλά και περιοχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας. «Με τη λήξη της καραντίνας θα πάρω μέρος σε μια έκθεση φωτογραφίας στην πόλη της Καρδίτσας και, αν όλα πάνε καλά, οι φωτογραφίες μου θα ταξιδέψουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα τη Λίμνη Πλαστήρα» συμπληρώνει.

Πηγή: ΣΚΑΙ