Τεκμήρια διαβίωσης: Οι αλλαγές που μελετώνται λόγω πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τα σενάρια που έχει στο «τραπέζι» το οικονομικό επιτελείο για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης του φορολογικού έτους 2020.

Τρία διαφορετικά σενάρια για τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων επεξεργάζεται εν μέσω πανδημίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το φορολογικό έτος 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

  1. Απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Αναλυτικά, η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά σε εργαζόμενους που ήταν σε καθεστώς αναστολής το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά καθώς και ατομικές επιχειρήσεις. Η ανωτέρω αναστολή θα εξαιρεί τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.
  2. Συνυπολογισμός στα εισοδήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους υπαλλήλους που ήταν σε αναστολή σύμβασης .Αν και τα εισοδήματα αυτά δεν φορολογούνται, εξετάζεται να προσμετρηθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αντίστοιχα εξετάζεται ο συνυπολογισμός των επιστρεπτέων προκαταβολών στο εισόδημα τους, που επίσης δεν φορολογούνται με σκοπό την κάλυψη των τεκμηρίων.
  3. Απενεργοποίηση των τεκμηρίων μόνο για κατοικίες και αυτοκίνητα για όσους έχουν πληγεί, ενώ δεν αποκλείεται ενόψει μάλιστα της οριστικής τους κατάργησης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση το 2019 , το μέτρο να παγώσει για όλους τους φορολογούμενους.

Πηγή: Καθημερινή