Πλήρη επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές “βλέπει” ο Bloomberg με το 30ετές ομόλογο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το πλέον μακράς λήξης ομόλογό της από το 2008, αναμένεται να εκδώσει η Ελλάδα ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η πώληση του ομολόγου μέσω τραπεζών μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να “γευτούν” αποδόσεις που είναι πιθανότατα οι υψηλότερες στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα, προσθέτει, δείχνει να ακολουθεί τη γενική τάση στην ζώνη του ευρώ οι χώρες να δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την μετά πανδημία ανάκαμψή τους.

Η έκδοση αποτελεί σημάδι του πόσον δρόμο έχει διανύσει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία, σημειώνει ο αρθρογράφος. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί στο 44%, με τη χώρα πρακτικά εκτός αγορών. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, σε μια ευκαιρία για εκδόσεις μακράς λήξης και ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.

“Η συγκεκριμένη έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την αποκατάσταση του στάτους της χώρας”, σημειώνει ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader στην Πειραιώς Securities.

Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει, αναφέρει το Bloomberg, καθώς το περασμένο έτος απέδωσαν 18%, το καλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα διατηρεί μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ, υπενθυμίζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για συγκέντρωση πόρων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμενόταν αρχικά.

Για τον fund manager της Mediolanum, Charles Diebel, η έκδοση σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται “και πάλι στο παιχνίδι”.

Δεδομένου ότι το trading ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη περιορισμένο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “σκουπίζει” την αγορά μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημικής κρίσης (PEPP), η έκδοση του 30ετούς είναι μια σπάνια ευκαιρία για επενδυτές να επεκταθούν σε ελληνικά assets, τονίζει το Bloomberg.

“Ολοκληρώνει την επιστροφή τους”, αναφέρει για την Ελλάδα ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικής στην Nordea Bank. “Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λόγω της μακράς λήξης και ένα καλό τεστ για τα επίπεδα του υποκείμενου κλίματος ανάληψης ρίσκου στην αγορά ομολόγων”.