Γερμανικός Τύπος: “Εκσυγχρονίζεται” η ελληνική οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Οικονομικά θέματα, αλλά και η νέα διαπραγμάτευση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό συγκεντρώνουν σήμερα το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.

“Εκσυγχρονισμός με δισεκατομμύρια από τις Βρυξέλλες” είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αναφέρεται στις ελληνικές προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “η στρατηγική επικεντρώνεται σε τέσσερα ζητήματα: πρόστασία του κλίματος, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, καθώς και προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στις 10 Απριλίου η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη το καλοκαίρι, όπως ελπίζουν στην Αθήνα, θα μπορούσαν να εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά. Στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα.

Η χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από μία δεκαετή κρίση χρέους, βιώνει μία ακόμη ύφεση λόγω της πανδημίας. Η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την καθίζηση του τουριστικού κλάδου. Τον περασμένο χρόνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%”.

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι “ήδη πριν από τέσσερις μήνες η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα κράτη-μέλη που κατέθεσαν στις Βρυξέλλες ένα εκτενές σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, με περισσότερες από 700 σελίδες. Στην επεξεργασία του συμμετείχαν οι εταιρίες συμβούλων Grant Thornton και Pricewaterhouse-Coopers καθώς και το ελληνικό Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ)”.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής οι ελληνικές προτάσεις βρίσκουν θετική ανταπόκριση στην Κομισιόν. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι επαινεί το γεγονός ότι ‘η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ καλά στην υλοποίηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων’.

Για ‘θετική πρόοδο’ κάνει λόγο ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Πασκάλ Ντόνοχιου. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών εγκωμιάζει την ‘πολύ συγκροτημένη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση’ του ελληνικού προγράμματος. Ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ από το κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών πηγαίνει ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ‘από τα καλύτερα που έχει δει μέχρι στιγμής'”.
Επιτυχημένο τεστ στις αγορές

Την ίδια στιγμή, ανταπόκριση από την Αθήνα για την ιστοσελίδα του Handelsblatt αναφέρεται στην επιτυχή έκδοση ελληνικού ομολόγου διαρκείας 30 ετών, για πρώτη φορά μετά το 2005. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι “με την έκδοση ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας) ενισχύει τη ρευστότητα σε μία κρίσιμη συγκυρία. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Τον περασμένο χρόνο η κυβέρνηση είχε χορηγήσει οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ίση με το 15% του ΑΕΠ, για να στηρίξει παραπαίουσες επιχειρήσεις και να διατηρήσει θέσεις εργασίας”.

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει και το παράδοξο της υπόθεσης, ότι δηλαδή οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης δεν συνιστούν (ακόμη) τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις.

“Η Ελλάδα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα δύο σκαλοπάτια για την Fitch και τη Scope Ratings, τρία σκαλοπάτια για τη Standard & Poors, τη Moody’s και την DBRS. Γι αυτό πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Αγοράζουν όμως οι θεσμικοί επενδυτές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι αυτό. Τα ελληνικά χρεόγραφα είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη με θετική απόδοση.

Επιπλέον οι επενδυτές ποντάρουν σε μελλοντικά κέρδη και μέχρι στιγμής αυτή η προσδοκία εκπληρώνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg τον περασμένο χρόνο τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν αποδόσεις γύρω στο 25%, κατά μέσο όρο. Το ό,τι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά, παρά την αρνητική αξιολόγηση, οφείλεται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος PEPP αγοράζει ελληνικά ομόλογα, παρά τον χαρακτηρισμό τους ως non-investment-grade”.

“Μία συμφωνία που ωφελεί και τους δύο”

Στις προσπάθειες για μία νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με χαρακτηριστικό τίτλο “Μία συμφωνία που ωφελεί και τους δύο”. Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί ότι “η επιθυμία της Άγκυρας για μία νέα Κοινή Δήλωση, προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών.

Μπορεί να αναγνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία, εδώ και πολύ καιρό, απέχει από προκλήσεις, ενώ έχει αρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα για τη διευθέτηση της αντιπαράθεσης σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά αυτό, επισημαίνουν, δεν αρκεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα για απελευθέρωση της βίζας και για αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

Ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, να αναθέσουν στην Κομισιόν την επεξεργασία νέων προτάσεων για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας”.

Η Tageszeitung (ΤΑΖ), σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει ότι πολλά από τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση του 2016 δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Παράδειγμα: “Οι πρόσφυγες που διαμένουν στα ελληνικά νησιά και δεν έχουν καμία πιθανότητα για άσυλο, κανονικά θα έπρεπε να απελαθούν στην Τουρκία, χωρίς καθυστέρηση. Για κάθε πρόσφυγα από την Ελλάδα που θα δεχόταν πίσω η Τουρκία, ένας άλλος πρόσφυγας από την ίδια την Τουρκία θα γινόταν δεκτός, νομίμως, στην ΕΕ. Το σκεπτικό είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πρόσφυγες θα συνειδητοποιούσαν πως θα ήταν προτιμότερο να παραμείνουν στην Τουρκία, παρά να μπουν στις βάρκες με προορισμό τα (ελληνικά) νησιά. Αυτή η διαδικασία δεν λειτούργησε ποτέ…”

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle