Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης: Διακόπηκαν οι συναλλαγές μετά από βουτιά της λίρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 17% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση σοκ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας,δύο ημέρες μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, που ήταν διπλάσια απ’ ό,τι αναμενόταν, στην τρίτη απόλυση διοικητή της κεντρικής τράπεζας στην οποία προβαίνει ο Ερντογάν από τα μέσα του 2019, σε μια σαφή ένδειξη ότι η απομάκρυνσή του από τις ανορθόδοξεςπολιτικές του είχε πολύ μικρή διάρκεια.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Πληροφορίες από ΑΜΠΕ και AFP