Στην Κρήτη σήμερα ο Μητσοτάκης με επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο Eisenhower

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα 200 χρόνια ελληνοαμερικάνικης φιλίας, η οποία ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, εορτάζονται σήμερα με ακόμη μία εκδήλωση και συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα, με συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνου Φλώρου. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Σούδα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

Στην πρόσκληση για την εκδήλωση, υπάρχει μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία του αεροπλανοφόρου, καθώς και οδηγίες προς τους παρευρισκομένους, ζητώντας τους απλή ενδυμασία με άνετα παπούτσια, καθώς και γυαλιά ηλίου.

Το USS Dwight D. Eisenhower πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το USS Dwight D. Eisenhower κατέπλευσε το Σάββατο στη Σούδα, δηλαδή στο μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Το πυρηνοκίνητο USS Dwight D. Eisenhower-αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz-επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δις δολάρια και εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18 μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5600 άτομα ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.