Εκτοξεύτηκε στα 242,6 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα 242,6 δισ. ευρώ ανήλθε το ιδιωτικό χρέος το προηγούμενο έτος ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά το τέλος της πανδημίας αναμένεται να εκτιναχθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής το ιδιωτικό χρέος αναμένεται να καταγράψει νέα σημαντική αύξηση κατά την περίοδο των αποπληρωμών, αν και το συνολικό μέγεθος του δεν είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019 αυτό που φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός πως τη στιγμή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι υπό την σκέπη του κράτους, δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

“Το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δισ. (108,1 δισ. στην εφορία, 37,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, 58,1 δισ. στις τράπεζες και 38,9 δισ. στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, “σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής που ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από τον δημόσιο τομέα. Τέτοιες παρεμβάσεις που αφορούν ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να έχουν διαφανείς κανόνες και κριτήρια και να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Το 2020 εξάλλου δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι περίπου 1,2 δισ. ευρώ είναι σε αναστολή είσπραξης ποσό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις αρχές του 2022.

Ο συνολικός αριθμός οφειλετών, στο τέλος του 2020 καταγράφει σημαντική μείωση κατά 23.691 πρόσωπα φυσικά και νομικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.045.217 οφειλέτες.

Η συγκεκριμένη μεταβολή ερμηνεύεται εν μέρει από τον μεγάλο αριθμό των χρεών σε αναστολή είσπραξης στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19, καθώς και από τη διαγραφή οφειλών από την ΑΑΔΕ σε 118.906 οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ.