Θοδωρής Λιβάνιος: Ορόσημο οι επόμενοι μήνες για την οικονομική ανάπτυξη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Τις τρεις προκλήσεις και τις ισάριθμες προτεραιότητες για τη χώρα, προσδιορίζει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, ο κ. Λιβάνιος θέτει «το πραγματικό δίλημμα» για την επόμενη ημέρα:

«Θέλουμε να πάει μπροστά ή πίσω η κοινωνία; Θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα ή ουραγό στις εξελίξεις; Και εν τέλει, θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πραγματικά καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβαμε από τους γονείς μας ή όχι;»

Όπως σημειώνει: «Μπορούμε να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και μπορούμε να αντλήσουμε πολλά από τα διδάγματα του 1821, του 1912, της μικρασιατικής καταστροφής, του έπους του 1940 αλλά και τα διδάγματα του εμφυλίου πολέμου. Αρκεί να μην βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα σαν να μην υπάρχουν» και προσθέτει εμφατικά: «Η πραγματική δύναμη προόδου είναι αυτή που μας επιτρέπει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, ενώ η αληθινή συντήρηση είναι αυτή που ρίχνει νερό στο μύλο της αδράνειας».

Ο κ. Λιβάνιος υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις που είναι μπροστά, είναι μεγάλες και σημαντικές, με πρώτη και βραχυπρόθεσμη την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι επόμενοι μήνες να είναι ορόσημο για την οικονομική ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό η αισιοδοξία εδράζεται στην: «πρόοδο του εμβολιασμού (και μάλιστα πιο οργανωμένη σε σχέση με χώρες τεχνολογικά προηγμένες), στη διαχείριση της πανδημίας (με την Ελλάδα να έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε.στον μακάβριο δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά εκατομμύριο πληθυσμού)».
Όπως υποστηρίζει: «δίνουν τη δυνατότητα η πραγματική ατμομηχανή της οικονομίας, ο τουρισμός, να ατενίζει με αισιοδοξία το 2021 και ιδίως το 2022, όπου ίσως είναι το έτος με την μεγαλύτερη εισροή τουριστών. Παράλληλα, η προσέλκυση επενδύσεων με σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία και με σεβασμό στο περιβάλλον διευκολύνεται από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους 20 μήνες».

Ο κ. Λιβάνιος ιεραρχεί ως δεύτερη πρόκληση την καθολική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, μετά τα σημαντικά όπως αναφέρει, άλματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα. Όπως εξηγεί δυο είναι οι κεντρικοί άξονες για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης. «Πρώτον καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης. Να πάψει ο πολίτης να είναι ο κλητήρας του κράτους. Μέσα σε ένα χρόνο 2.153.947 υπεύθυνες δηλώσεις και 851.388 εξουσιοδοτήσεις εκδόθηκαν ψηφιακά. Αν κάθε πολίτης χρειαζόταν τουλάχιστον είκοσι λεπτά για να μεταβεί στο ΚΕΠ της γειτονίας του, το όφελος είναι απολύτως προφανές. Και αυτό είναι από τα πράγματα που θεωρούνταν ότι ήταν αδύνατον να γίνουν. Και όμως έγιναν! Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο: Η ψηφιακή ολοκλήρωση του δημόσιου τομέα είναι το καλύτερο μέτρο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς», υπογραμμίζει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Τρίτη πρόκληση είναι η παιδεία και η υγεία σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο: «Ένα παιδί που σήμερα στην ηλικία των τεσσάρων ετών εισέρχεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αποφοιτήσει το 2035. Πρέπει να προετοιμαστεί με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κοινωνία που θα κληθεί να συμμετάσχει ως ενήλικος πολίτης. Και βεβαίως, να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και να καλλιεργηθούν τα ταλέντα που διαθέτει ώστε να επιλέξει σωστά την καλύτερη για τον ίδιο επαγγελματική σταδιοδρομία. Η υγεία και ιδίως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να είναι το στήριγμα κάθε κατοίκου της χώρας, ώστε να μπορεί το κράτος να εγγυάται το υψηλό επίπεδο της ποιότητας ζωής.

Οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο έχουν κοινό παρονομαστή τη νέα γενιά: «Την γενιά η οποία ωρίμασε μέσα σε συνθήκες οικονομικής και προσφάτως και υγειονομικής κρίσης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της, τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα μπορεί να αξιοποιήσει, τα πανεπιστήμια ή την τεχνική εκπαίδευση που θα μπορεί να λάβει. Μιας γενιάς η οποία κινδυνεύει να αποκοπεί από την υπόλοιπη κοινωνία, όχι γιατί είναι επιλογή της, αλλά γιατί νιώθει ότι κανείς από όσους έχουν ή είχαν την εξουσία δεν μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματά της ή το όποιο ενδιαφέρον ήταν ευκαιριακό ή υποκριτικό».

Κεντρικό ζητούμενο είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό είναι η δικαιοσύνη: «Δικαιοσύνη στις επαγγελματικές ευκαιρίες, δικαιοσύνη στην εκπαίδευση, δικαιοσύνη στην κοινωνική ζωή. Στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει και η σύναψη μιας νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης με το κράτος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η αστυνομία. Η συμφωνία αυτή θα μπορέσει να δημιουργήσει τον πυλώνα της πλήρους αξιοποίησης της νέας γενιάς».