Αγορά Handies: Πτώση στον Ατλαντικό, κρατιέται η Ασία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies στην Ευρώπη, παρουσίασε μειωμένη κινητικότητα και κλεισίματα, ενώ παρατηρήθηκε συγκέντρωση χωρητικότητας. Έτσι οι ναύλοι κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 19-20Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 19,5-20,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 17,5-18,5Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος συνέχισε πτωτικά, αφού ο αυξημένος αριθμός πλοίων υποχρέωσε τους πλοιοκτήτες να υποχωρήσουν ως προς τις ιδέες τους. Παράλληλα, οι ναυλωτές προτίμησαν να περιμένουν μήπως και πετύχουν πιο συμφέροντα κλεισίματα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο υποχώρησαν στα $ 17,5-18,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 18-19Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 17-18Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 26-27Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά ο Αμερικάνικος Κόλπος παρουσίασε μεγάλη πτώση στους ναύλους, με την προσφορά πλοίων να πιέζει τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατηθούν στα νούμερα τους. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 17-18Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 25-26Κ /ημέρα.

Και η αγορά της ECSA παρουσίασε σημαντική πτώση της ναυλαγοράς. Επίσης, αρκετά πλοία από τη Βόρεια Λατινική Αμερική έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς το Νότο. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 34-35Κ/ημέρα.

Η αγορά στην Ασία, παρουσίασε καλύτερη εικόνα από τον Ατλαντικό, αφού μπορεί οι τάσεις να ήταν και εκεί πτωτικές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 19-20,5Κ /ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 26-27Κ /ημέρα.

”and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time…”