Διώρυγα του Σουέζ: “Αποκολλήθηκε” το Ever Given

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πλέει ξανά το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που προσάραξε και έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μία εβδομάδα, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ύστερα από 6 ημέρες αποκολλήθηκε από το κανάλι, ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα ομαλοποιηθεί η θαλάσσια κυκλοφορία στο κανάλι, με περισσότερα από 350 πλοία να είναι σε αναμονή.

Στις 04:30 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο Ever Given «ξεκόλλησε» από τα πλαϊνά της Διώρυγας όπου είχε «κολλήσει» και έγινε το πρώτο, μεγάλο, βήμα για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Όπως ακούγεται και στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, τα συνεργεία που πάλευαν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα για να «ξεκολλήσουν» το πλοίο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, ενώ άλλα πλοία κόρναραν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boskalis, της μητρικής εταιρείας της ναυτιλιακής Smit Salvage που βοήθησε στην αποκόλληση του πλοίου, δήλωσε στο ολλανδικό ραδιόφωνο πως η ολοκλήρωση της επιχείρησης «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης της άμμου και της λάσπης με νερό που θα διοχετευθεί με πίεση κάτω από την πλώρη του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Bloomberg, για να «ελευθερωθεί» το πλοίο χρειάστηκε να αφαιρεθούν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου!